Andrea napja van. | 2024.04.18

Természetvédelem, zene és tánc az Őrség őszi fesztiválján

2016-10-20 16:59:35

 

Természetvédelem és kultúra, zene és tánc kapcsolódik össze a hétvégén az Őrség őszi fesztiválján, amelyet Természetesen, Őrség címmel szervezett az Őri Alapítvány.

 

    A programok Őriszentpéteren, a Malom Látogatóközpontban és a Malom udvaron zajlanak. A nemzeti ünnephez kapcsolódik pénteken este Ferenczi György és a Rackajam koncertje, a zenekar az '56-os harcokban hősi halált halt Gérecz Attila megzenésített verseit adja elő.
    Szombaton délelőtt V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, a térség Fideszes országgyűlési képviselője nyitja meg a látogatóközpontban rendezett, helyi termékekből álló ökokiállítást és vásárt, délelőtt tíz órakor pedig a Malom udvarból indul egy családi kerékpártúra, amely Őriszentpéterről Bajánsenye, Kercaszomor, Domonkosfa, a szlovéniai Tókeresztúr, Berekháza és Pártosfava érintésével Magyarszombatfán és Bajánsenyén keresztül tér vissza Őriszentpéterre.
    Azok, akik nem vállalkoznak a kerékpározásra, ugyanebben az időben a természetes talajművelésről, a vegyszermentes és fenntartható gazdálkodásról hallhatnak előadást,  majd a komposztálás fogásaival ismerkedhetnek meg a gyakorlatban a téma iránt érdeklődők. A gyerekeket kézműves foglalkozásokra várják.
    Délután a komposztvizsgálati módszerekről és a gilisztahumusz készítéséről tudhatnak meg hasznos ismereteket az érdeklődők, délután öt órától pedig Sebő Ferenc mesél a táncház mozgalomról indulásáról, a szombati program Sebő-koncerttel és táncházzal zárul.
    Vasárnap közös jógával indul a nap, a Jövő kertje a Kárpát-medencében címmel délelőtt egy vándorkiállítást nyitnak meg a Malom udvarban lévő Ökoházban, később az Őrség és a Göcsej hagyományos gyümölcsfajtáiról és a méhészkedésről hangzik el egy-egy előadás. Koradélután a pajtaszínházban kezdődik családi táncház, délután fél öttől pedig a Malom Moziban Szomjas György filmrendezővel találkozhat a közönség, aki A Nap utcai fiúk című filmjéről beszél, amit a közönségtalálkozó után levetítenek.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány