Gedeon napja van. | 2024.03.28

A főváros a legnagyobb elképedéssel fogadta a KDB döntését

2016-10-19 19:41:00

 

A főváros a legnagyobb elképedéssel fogadta a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) szerdán megjelent döntését és csodálkoznak azon, hogy a hatóság ilyen kockázatot vállalt - nyilatkozta Tarlós István Budapest főpolgármestere szerdán az MTI-nek.

 

    A KDB szerdán közölte, hogy megsemmisítette a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által meghirdetett tendert, amelyben a metrópótlás idején szükséges buszkapacitást rendelték volna meg. A KDB szerint az ajánlatkérő megsértette a közbeszerzési törvényt, egyebek mellett azért, mert a felhívásból nem derült ki, a buszoknak mikortól kell rendelkezésre állniuk, kell-e hozzájuk személyzet.
    Tarlós István úgy fogalmazott: "a legnagyobb elképedéssel fogadtuk ezt a mai KDB-döntést". Mint mondta, nem értik, hogy lehet egy panaszt a jogvesztő határidő után 38 nappal beadni, de sokkal durvább az az indok, miszerint a BKK nem írta be a tenderbe, hogy a buszokhoz sofőröket is kell biztosítani, ez "egész egyszerűen példátlan arrogancia".
    Mikor fordult elő, hogy külön meg kellett írni, hogy sofőrt is adjanak, hiszen nem buszokat, hanem szolgáltatást tendereztettek - vetette fel Tarlós István, emlékeztetve arra, hogy a BKK már korábban is megpályáztatott buszszolgáltatást. Egy pályázó sem tett fel a sofőrökre irányuló kérdést, hiszen a dolog triviális - mondta.
    "Ez egy egészen elképesztő indok, nagyon csodálkozunk, hogy ilyen kockázatot a KDB vállalt" - mondta.
    Tarlós István közölte, tudomása szerint a BKK bírósághoz kíván fordulni.
    Kiemelte, a főváros ezek után nem tud felelősséget vállalni a történtekért. A 3-as metró helyzetével, veszélyeivel, állapotával a kormány illetékesei tökéletesen tisztában vannak évek óta. Erről számtalan konzultáció, egyeztetés, levél és egyéb dolog tanúskodik - tette hozzá.
    Úgy fogalmazott: a kormány kérését ugyan megpróbálták akceptálni, és miután átvállalták a szolgáltatás többletköltségét, a BKV felmondta a lengyel buszokról szóló vásárlási tendert, de "becsapva érezzük magunkat". 
    "Most azt mérlegeljük, hogy összeszedjük az összes saját forrást és ha a három kivitelezési szakasz közül csak egyhez is tudunk elég pótlóbuszt biztosítani, akkor esetleg elfelejtjük az egész szolgáltatásmegrendelést, és megpróbáljuk ütemesen saját buszokkal megkezdeni a munkát" - mondta el Tarlós István.
    Közölte, ismét Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordul, mert tűrhetetlen a kialakult helyzet.
    Hozzátette: a KDB részéről ezek nem indokok, hanem "egy nevetségesen átlátszó ürügy"- Nyilvánvaló kezd lenni számukra - tette hozzá -, hogy biztosan nincs megfelelő számú busz és senki nem tudja, hogy mikor lesz.
    Tarlós István kitért arra is, hogy egy új tender elképesztően sok időt venne igénybe, de ha sikerül összeszedni megfelelő számú buszt egy szakaszra, akkor nem lesz késedelem a munka elkezdésében.
    "Semmi mást nem akarunk, mint megkezdeni a munkát" - hangsúlyozta a főpolgármester, megjegyezve: "nem a miniszterelnök szintjén, hanem valamelyik állami szinten (...) valakinek elgurult a gyógyszere".
    Közölte azt is, hogy a 3-as metró utasbiztonságára vonatkozóan szerdán küldött egy megismételt figyelmeztetést a BKV vezérigazgatójának arra vonatkozóan, hogy a legkisebb szakmai vagy szakértői konkrét kétség, tiltó javaslat, baleset- vagy életveszély jelzése esetén - mindenféle politikai következménytől függetlenül - a jogszabályi kötelezettségének megfelelően állítsa le a járatokat.
    A főpolgármester továbbá felszólította Bolla Tibort az utasbiztonsággal kapcsolatos ellenőrzések gyakoriságának növelésére és az ellenőrzés kontrolljának biztosítására.
    A BKK a tendert azért hirdette meg, hogy a 3-as metró felújításának ideje alatt a buszos pótlás biztosított legyen. Erre az időszakra ugyanis 150 csuklós autóbuszt kell forgalomba állítani. A társaság júliusban közölte, hogy megindult a buszok megrendelésére vonatkozó eljárás.
    A Fővárosi Közgyűlés június 8-i ülésén döntött arról, hogy szolgáltatásmegrendeléssel oldják meg a buszos pótlást a metróvonal felújítása idején, ha a kormány ezt támogatja, és az új járművek vásárlásához viszonyított többletköltséget biztosítja. A Magyar Közlönyben július 1-jén jelent meg a határozat, amely ezt biztosította.
    Korábbi tervek szerint a BKV 110 Solaris típusú csuklós buszt vásárolt volna 9,7 milliárd forintból, a fennmaradó 40 buszt pedig más vonalakról csoportosították volna át.