Auguszta napja van. | 2024.03.29

Magyarország az OECD Fejlesztéstámogatási Bizottságának tagjává válhat

2016-10-19 17:59:00

 

Magyarország az OECD Fejlesztéstámogatási Bizottságának (DAC - Development Assistance Committee) tagjává válhat - mondta Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára, miután a bizottság delegációjával tárgyalt szerdán Budapesten.

 

     Hozzátette: Magyarország megpályázta a tagságot a DAC-ban, és az elmúlt két napban folytatott megbeszélések arra engednek következtetni, hogy december elején elnyerheti a tagságot.
    Karen Jorgensen, az OECD DAC delegációjának vezetője elmondta, örömmel vették, hogy Magyarország is csatlakozni kíván a szervezethez. A budapesti tárgyalásukon a magyar féllel áttekintették a csatlakozási feltételeknek való megfelelőséget. Fontos lenne, hogy Magyarország is tag legyen a szervezetben, mert erősen képviseli a fejlesztéspolitika ügyét, és ezt örömmel látnák a DAC-ban - mondta Karen Jorgensen.
    Mikola István kifejtette: Magyarország célul tűzte ki, hogy csatlakozik ahhoz a globális folyamathoz, amely a világ fejlesztéspolitikájának összehangolását tűzte ki célul, és hosszú távon az ENSZ fenntartható fejlődési célok programjának összehangolt megvalósításával foglalkozik.
    Hangsúlyozta: Magyarország számára az együttműködés azért lenne előnyös, mert bekapcsolódna a fenntartható fejlesztési célok megvalósításának globális folyamatába. A világon sok krízis helyzet van, ezek megoldása csak globális megközelítéssel lehetséges, azokat a forrásokat, tudástőkét, amit eddig is használt Magyarország, a jövőben hatékonyabban tudná érvényesíteni a nemzetközi együttműködés keretében.
    Az államtitkár utalt arra, hogy a fejlesztéskoordináló nagy szervezetnek, a DAC-nak a Visegrádi 4-ek közül egyedül Magyarország nem tagja.