Auguszta napja van. | 2024.03.29

Danone Higgy az Álmaidban Világkupa - Magyarország

2016-10-19 14:56:00

Idén 32 országból közel 400 gyermek vett részt a Danone Higgy az Álmaidban Focikupa nemzetközi döntő fordulóján Párizsban, ahol Magyarországot rendhagyó módon állami gondoskodásban élő gyermekek képviselték. A világ legnagyobb, 10-12 éveseknek rendezett labdarúgó tornáját Németország nyerte. A 12 fős magyar csapat, a „Sasok”, a Budapesti Gyermekotthonok Egyesített Csapata a 32. helyen végzett, ugyanakkor a torna Fair Play rangsorában az előkelő 3. helyezést érte el. Az egészséges életmódra ösztönző program nagykövete már több mint tíz éve a világ- és Európa-bajnok Zinedine Zidane. A focikupa hazai fordulói a Magyar Labdarúgó Szövetség Grassroots programja és az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány közreműködésével valósultak meg.

Világbajnokság gyerekeknek, dobogós Fair Play helyezés a magyar csapatnak

5 kontinens 32 országából összesen 384 gyermek részvételével rendezték meg a Danone Higgy az Álmaidban Focikupa nemzetközi döntő fordulóját Párizsban. Az ötnapos tornán 10-12 éves játékosok vettek részt, akik a helyosztó mérkőzések során az Európa bajnokság döntőjének is helyt adó Stade de France-ban léphettek pályára. A döntőt 11-es párbajjal, 2:1-es végeredménnyel nyerte meg Németország Japánnal szemben.

A focikupa mottójának szellemében (Higgy az álmaidban!), Magyarországon idén állami gondoskodásban élő gyerekeknek hirdette meg a tornát a Danone Magyarország Kft. A hazai forduló bajnokai, a budapesti Sasok csapata pedig a nemzetközi mezőnyben is végig sportszerűen, az ellenfelet tisztelve állt helyt, így a kupa Fair Play ranglistáján Kína és Egyiptom után a 3. helyen végzett.

Az álom: Párizs

A szülők nélkül vagy tőlük távol nevelkedő gyerekek számára a sport az egyik legfontosabb lehetőség a halmozottan hátrányos helyzetből való kitöréshez. A Danone Magyarország Kft. éppen ezért az idén állami gondozásban és nevelőszülőknél élő gyermekek számára hirdette meg a focikupát. A budapesti gyermekotthonok, a kupára összeállt legjobbjai a hazai előválogatók és a párizsi világkupa során igazi csapattá értek, ami lehetőséget és lendületet ad számukra ahhoz, hogy további sportsikereket érjenek el együtt.

Büszkék vagyunk a magyar csapatra, hogy ilyen erős mezőnyben is meg tudták őrizni a Fair Play alapelveit, ami az egészséges életmód mellett focikupánk egyik alapvető üzenete a gyermek labdarúgók felé" – mondta a Paolo Maria Tafuri, a Danone Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. "Azt gondolom, hogy rendkívül fontos tapasztalatokkal és élményekkel gazdagodtak a gyerekek, és bízunk benne, hogy a tanultakat kamatoztatni tudják majd mind a sportban, mind pedig az élet más területén" – tette hozzá.

A gyerekek közül két tehetséges játékosra a felkészülések során fel is figyeltek az akadémiák, ők a Vasas Kubala Akadémia, illetve a Felcsúti Akadémia növendékeiként folytathatják sportolói felkészülésüket.

A Danone a focikupa magyarországi fordulóit Tegyünk Együtt a Gyermekekért keretprogramjának részeként a Magyar Labdarúgó Szövetség Grassroots programjával és az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvánnyal valósította meg.

Örülünk annak, hogy egy olyan program mögé állhattunk, ami az állami gondoskodásban élő gyerekek labdarúgását támogatja. Ezek a gyerekek a Grassroots programnak is fontos és aktív résztvevői, és rendszeresen ismerünk fel közöttük tehetséges játékosokat. Úgy gondolom, hogy a Párizsban szerzett, életre szóló élmények további motivációt jelentenek ezeknek a gyerekeknek ahhoz, hogy kitartsanak álmaik mellett és továbbra is elkötelezettek legyenek a labdarúgás iránt” mondta Petrika Ibolya, a Magyar Labdarúgó Szövetség Grassroots koordinátora.

A világkupán résztvevő gyerekek ismert focistákkal is találkozhattak, többek közt Blaise Matuidival, a Paris Saint-Germain játékosával, a sport mellett pedig az egészséges táplálkozásról is tanultak és egy feledhetetlen párizsi városnéző hajóúton is részt vettek.

A világkupa eredményeiről további információ található a www.danonenationscup.com honlapon.