Emma napja van. | 2024.04.19

Honvédelmi bizottsági támogatás az egészségkárosodási járadék kiterjesztésének

2016-10-19 11:38:56

Egyhangúlag támogatta az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága a testület szerdai ülésén Kónya Péter független képviselő módosító javaslatát, amely arra nyújtana lehetőséget, hogy ne essen el az egészségkárosodási járadéktól az, aki jogosulttá válik az járadékra, de nem közszolgálati munkaviszonyt létesít, majd utána visszatér az állami szférába.

    A bizottság szerdán a hivatásosoknak járó rendvédelmi egészségkárosodási keresetkiegészítésről szóló javaslathoz benyújtott módosító indítványokat tárgyalta. A testület támogatta Kónya Péter javaslatát, hogy az állami szférába visszatérők is kaphassák meg a járadékot. 
    A belügyi tárca nem támogatta a javaslatot, arra hivatkozva: a cél az, hogy a megszerzett tudást a közszférában hasznosítsa a jogosult, de a bizottság Kósa Lajos (Fidesz) bizottsági elnök javaslatára egyhangú döntéssel támogatta a módosítást. 
    A bizottság Kónya Péternek azt a módosító javaslatát ugyanakkor nem támogatta, amiben a képviselő arra tett indítványt, a tervezetet egészítsék ki azzal a szabállyal, hogy az egészségkárosodást elszenvedett hivatásosnak csak olyan új szolgálati beosztás ajánlható fel, ami nem akadályozza őt az egészségügyi rehabilitációjában. 
    A módosító javaslat vitájában az ülésen megjelent Kónya Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy a törvényben ki kell zárni a parancsnokok mérlegelési lehetőségét, mert ha ezt nem teszik, akkor lesznek olyan helyzetek, amikor az egészségkárosodást szenvedett hivatásos azért nem tud elmenni a rehabilitációra, mert a parancsnoka nem engedi el. 
    A testület megvitatta a magyar haditengerészek és a hősi halált halt magyar haditengerészek emléknapjáról szóló határozati javaslatot, amit Rubovszky György és Vejkey Imre KDNP-s képviselők nyújtottak be. A testület egyhangú döntéssel elfogadta azt a bizottsági módosító indítványt, amely emlékművet is emelne a hősi halált halt magyar haditengerészeknek a pulai a temetőben.