Auguszta napja van. | 2024.03.29

Öt és fél milliárdos fejlesztés a National Instruments debreceni gyárában

2016-10-18 14:56:00

 

Öt és fél milliárd forintos beruházással fejleszti gyártási kapacitását és a kutatás-fejlesztés informatikai hátterét debreceni gyárában a texasi központú National Instruments (NI) - jelentette be Alex Davern, a cégcsoport ügyvezető alelnöke kedden Debrecenben.

 

    Az NI globális szolgáltatóközpontjának kapacitásbővítését is eredményező fejlesztéssel 210 új, magas hozzáadott értékű munkahely jön létre Debrecenben - mondta az alelnök az NI Hungary megalakulásának 15 éves jubileumán tartott rendezvényen.
    Alex Davern emlékeztetett rá: az év elején cégvásárlással egy 30 milliárd forint értékű csúcstechnológiát telepítettek Debrecenbe, aminek eredményeként a kis hatótávolságú kommunikációhoz (NFC) és a vezeték nélküli töltéshez kapcsolódó tesztrendszerek gyártó és tudásközpontjává vált a debreceni leányvállalatuk.
    Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: az Európai Unió után az Egyesült Államok a legnagyobb beruházó Magyarországon.
    A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közreműködésével januártól szeptemberig 13 amerikai projekt zárult le, ami 122 milliárd forint tőkebefektetéssel háromezer új munkahelyet teremtett - tette hozzá megjegyezve, hogy további 13 amerikai projektet most készít elő a HIPA, ami újabb 150 milliárdos befektetést és csaknem háromezer újabb munkahelyet jelent az országban.
    Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere magyar-amerikai sikertörténetnek nevezte Debrecen és az NI 15 évvel ezelőtti találkozását, amely "új korszakot nyitott a város gazdaságfejlesztésében".
    A 15 évvel ezelőtt egyetlen gyártósorral indult debreceni gyár mára a Tiszántúl egyik tudásközpontjává vált - tette hozzá.
    Kósa Lajos, az Országgyűlés Fidesz frakciójának vezetője szerint Magyarország kitörési esélye a magas hozzáadott értéket igénylő ipar és szolgáltatás, és ehhez az amerikai cég 15 év alatt elért teljesítménye is hozzájárult.
    Debrecen igazi értéke az a tudás, amivel az itt dolgozó magyar emberek rendelkeznek - utalt a politikus arra is, hogy a most kezdődő beruházás eredményeként létrejövő 210 új munkahelyre kerülő munkavállalók közel 95 százaléka felsőfokú végzettséggel, illetve angol és más idegen nyelvek ismeretével fog munkába állni.
    Ábrahám László, a NI Hungary ügyvezető igazgatója bejelentette: cégük mentorprogramja keretében Debrecen mind a 37 - önkormányzati, egyházi és alapítványi - iskoláját 3-3 robotépítő készlettel ajándékozza meg.
    Ezzel tovább erősödik a 2009 óta működő NI mentorprogram, amelynek keretében a 2015-16-os tanévben már több mint négyszáz hazai iskolában, négyezer diáknak tartottak NI robotprogramozási szakkört, és szerveztek versenyeket. Fontos céljuk, hogy minél több diákban keltsenek érdeklődést a műszaki pályák iránt - fűzte hozzá az NI debreceni igazgatója.
    Az 1976-ban létrejött National Instruments Corporation 2001-ben hozta létre első külföldi gyártóbázisát Debrecenben. Az elektronikai eszközök gyártása mellett itt kaptak helyet a cégcsoport Európát, Ázsiát és Amerikát kiszolgáló informatikai, jogi és pénzügyi szolgáltatóközpontjai is.