Auguszta napja van. | 2024.03.29

Ismét rendőrök ellen adtak ki elfogatóparancsot titkosított levélváltás miatt

2016-10-18 10:13:25

 

Elfogatóparancsot adtak ki kedden 61 rendőr ellen Törökországban a július 15-ei puccskísérletet követő tisztogatások keretében - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

 

    Ankara az összeesküvésért az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónokot és az általa kiépített nemzetközi hálózatot teszi felelőssé. A Törökországban terrorszervezetnek minősített mozgalom tagjai a kormány szerint hosszú évek alatt szivárogtak be az államigazgatásba. A hatalomátvételi incidens után átfogó nyomozások indultak az összeesküvők és támogatóik után.
    A gyanúsított rendőrök állítólag használták azt a ByLock nevű, titkosított üzenetküldő alkalmazást, amelyről a hatalom azt állítja, hogy szerepet játszott a puccskísérlet koordinációjánál. A török titkosszolgálat (MIT) adatai alapján a ByLockot 2014-től kezdve több mint 56 ezer gülenista használja. Legutóbb múlt kedden adtak ki hasonló elfogatóparancsokat, akkor 125 rendőr ellen.
    A puccskísérlet óta eltelt három hónap alatt mintegy 32 ezer embert vettek őrizetbe és nagyjából 70 ezer ember esetében indítottak eljárást Törökországban. A vizsgálatok a haderő, az igazságügy, az oktatás és a média mellett kiemelten érintik a rendőrséget.