Andrea napja van. | 2024.04.18

Egyházi személyiségek kapták idén a székely megyék Orbán Balázs-díját

2016-10-18 08:43:02

 

Római katolikus egyházi személyiségek kapták idén a székely megyék által alapított Orbán Balázs-díjat. A díjátadót a Székelyföld Napok keretében tartották hétfő este Sepsiszentgyörgyön, a Krisztus király templomban.

 

    Kovászna, Hargita és Maros megye önkormányzatának a keddi közös közleménye szerint a díjat Kovászna megyéből Márkus András szentszéki tanácsos, a Sepsiszentgyörgy peremén élő őrkői roma közösség plébánosa, Hargita megyéből Nagy Zoltán székelyudvarhelyi hitoktató, a Márton Áron életéről szóló filmes monográfia alkotója, Maros megyéből pedig Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes-plébános, a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium egyik létrehozója vehette át. 
    Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke ünnepi beszédében elmondta, hogy a Márton Áron Emlékév jegyében ítélték idén olyan személyiségeknek a díjat, akik nemcsak hitbéli, hanem lelki és közösségi pásztorai is híveiknek, egyházközségüknek. 
    Borboly Csaba, a Hargita megyei és Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke is Márton Áron példamutatására hívta fel a figyelmet. Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja köszöntőjében az "egymásba kapaszkodás" szükségességéről beszélt. 
    A Székelyföldi Orbán Balázs-díjat hatodik alkalommal adták át. A 70 mm átmérőjű ezüstből készült vert érméhez emléklap és pénzjutalom is tartozik. A díjat hagyományosan az erre az alkalomra szervezett ünnepségen adják át a Székelyföld Napok keretében.