Gedeon napja van. | 2024.03.28

Továbbra is az Osztrák Szabadságpárt a legnépszerűbb

2016-10-16 11:50:13

 

Továbbra is az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a legnépszerűbb, de a hét végén ismertetett közvélemény-kutatási adatok eltérő támogatottságot jeleznek az előre hozott parlamenti választások lehetőségéről.

 

    Az Österreich című lap vasárnap a Gallup intézet október elején készített felmérését közölte. Eszerint az ellenzékben lévő Osztrák Szabadságpárt 34, a kormánykoalíció nagyobb pártja, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) 27, a kisebbik fél, az Osztrák Néppárt (ÖVP) 19 százalékon áll. Az ellenzéki Zöldek pártja 12, a liberális Neos pedig 6 százalékos támogatottsággal bír. A Gallup felmérésének eredménye nagyjából megegyezik a Unique research nevű intézet által készített, szombaton ismertetett kutatással, amelyet a Profil című osztrák gazdasági lap megbízásából végeztek.
    Ugyanakkor a Gallup felmérése szerint a megkérdezettek 43 százaléka előre hozott választást szeretne, 44 százalék viszont nem tartja szükségesnek. A Profil által közölt felmérés adatai szerint az osztrákok 33 százaléka támogatja, 51 százaléka pedig nem pártolja az előre hozott parlamenti választást. Még akkor sem, ha a válaszadók háromnegyede nem vagy kevésbé elégedett a kormány munkájával. 
    Ausztriában 2018-ban lenne esedékes a következő parlamenti választás. Az Österreich azonban kormányközeli értesülésekre hivatkozva korábban azt írta, hogy a tavasszal esedékes költségvetési tárgyalásokat követően felbomolhat a koalíció, és május 21-én, de legkésőbb ősszel új választásokat írhatnak ki. 
    A Gallup felmérése szerint jelenleg a néppárti külügyminiszter, Sebastian Kurz a legnépszerűbb politikus, a válaszadók 40 százaléka szavazna rá közvetlenül, a jelenlegi kancellárra, Christian Kernre 35 százalék voksolna. Heinz-Christian Strachét, az FPÖ vezetőjét 18 százalék támogatná. 
    Az Österreich vasárnap interjút közölt Hans Niessl burgenlandi tartományi vezetővel is, aki új választások kiírásával számol. A szociáldemokrata politikus indoklása szerint a legutóbbi parlamenti vitánál látszott, hogy mennyire nem ért egyet a kormánykoalíció két pártja, így ezeket a vitákat szerinte már az új választást megelőző kampánynak lehet tekinteni.