Auguszta napja van. | 2024.03.29

Elrendelte a népszavazást a gumihulladék-feldolgozóról a kaposvári közgyűlés

2016-10-11 06:23:16

Elrendelte a gumihulladék-hasznosítóról szóló helyi népszavazást a kaposvári közgyűlés hétfői rendkívüli ülésén annak ellenére, hogy a beruházó időközben visszalépett az üzem építésétől.

    A határozat azért született, mert a Kaposvári Törvényszék jogorvoslati kérelemre eljárva a napokban megsemmisítette azt az augusztusi közgyűlési döntést, amelyben a testület okafogyottságra hivatkozva megtagadta a népszavazás elrendelését.
    A törvényszék indoklása szerint a közgyűlésnek nincs mérlegelési lehetősége, köteles elrendelni a népszavazást, ha annak kérdésére összegyűlt a jogszabályban előírt számú aláírás.
    Hangsúlyozta azt is, hogy az okafogyottság vizsgálata bírósági hatáskörbe tartozik, a jogszabály nem teszi lehetővé, hogy a testület praktikus, költségvetési vagy egyéb szempontokat mérlegeljen a népszavazás elrendelése körében.
    Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere áprilisban jelentette be, hogy a Homatech Zrt. 16 milliárd forintból Kaposváron kívánja felépíteni ötven embert foglalkoztató gumihulladék-feldolgozó üzemét. A politikus akkor hangsúlyozta, olyan világszínvonalú, környezetbarát technológia mintaüzeme létesül, amely a várost a környezetvédelem és az újrahasznosítás élvonalába helyezi. Szólt arról is, hogy a somogyi megyeszékhelyen eddig sem kapott és ezután sem kap működési engedélyt olyan cég, amely a legkisebb veszélyt is jelentheti az egészségre.
    Az ellenzéki pártok ugyanakkor nem sokkal a bejelentés után tiltakozásukat fejezték ki, és követelték, hogy a fideszes többségű önkormányzat vonja vissza a feldolgozó támogatásáról szóló döntést. Azzal érveltek, hogy a projekt kockázatos, féltik az emberek egészségét. Hiányolták az előzetes tájékoztatást és nehezményezték, hogy a fejlesztésről nem kérték ki a lakosság véleményét.
    A feldolgozó ellen több tüntetés is volt a városban, Pintér Attila, az MSZP városi elnöke, önkormányzati képviselő népszavazást kezdeményezett a beruházásról. Miután az akciót aláírásukkal támogató választók aránya meghaladta a népszavazás elrendeléshez szükséges 25 százalékot, a Homatech visszalépett az építkezéstől, a cég és a város szerződést bontott egymással.
    Szita Károly a hétfői rendkívüli ülésen emlékeztetett: a feldolgozó építésének terve megosztotta a kaposváriakat, személy szerint is kötelességének érezte e megosztottság megszüntetését.
    Kitért arra, hogy a népszavazás elutasításáról szóló augusztusi előterjesztés azért készült, hogy ne rendeljenek el népszavazást, ha nincs már miről szavazni, és abból a 18 millió forintból, amit a népszavazásra költenének, építsenek inkább járdákat, utakat.
    A politikus megdöbbenésének adott hangot, hogy ezen javaslatot nem minden képviselő szavazta meg, s a határozatot később még meg is támadták a bíróságon. Azt mondta, ennél nagyobb felelőtlenséget el sem tud képzelni.
    Az ülésen több Fidesz-KDNP-s képviselő úgy vélte, az ellenzék egy okafogyottá vált helyi népszavazást erőltet, amelynek költségét Kaposvár polgáraival fizettetnék meg csak azért, hogy valamivel megjelenhessenek a nyilvánosság előtt. A kaposváriak megosztása érdekében pedig próbálják a témát napirenden tartani.
    Ellenzéki képviselők azt mondták: nem akarnak népszavazást, csak azt, hogy a testület a törvény szerint járjon el. Pintér Attila reményét fejezte ki, a népszavazást nem kell megtartani, és arra nem kell 18 millió forintot költeni. Jelezte, ezért ellenzéki képviselők már elkészítették azt a felülvizsgálati kérelmet, amellyel az okafogyottság megállapítását kérik a törvényszéktől.