Auguszta napja van. | 2024.03.29

Egyhetes rendezvénysorozat kezdődik október 23-án Kassán 

2016-10-10 17:20:39

 A Szabadság hete a neve annak az egy héten át tartó rendezvénysorozatnak, amelyet az 1956-os forradalom 60. és II. Rákóczi Ferenc újratemetésének 110. évfordulója alkalmából rendeznek meg Kassán - tájékoztatták az MTI-t a szervezők hétfőn.

    Az október 23. és 30. között tartandó rendezvénysorozatot Magyarország Kassai főkonzulátusa és a legnagyobb felvidéki magyar közéleti-kulturális szervezet, a Csemadok rendezi a Kassai Polgári Klubbal és a helyi Thália Színházzal együttműködve.
    A programsorozat nyitó rendezvénye egy operagála lesz, amelyen a Magyar Állami Operaház vendégszerepel a kassai Állami Színházban október 23-án.
    "A rendezvénysorozat keretében egy három napos, mintegy húsz előadásos Rákóczi-konferenciát is tartunk, illetve a forradalom kerek évfordulója alkalmából egy emlékkiállítás is lesz" - mondta az MTI-nek a Szabadság hete egyik szervezője, Kollár Péter, a Csemadok kassai városi választmányának elnöke. Hozzátette: az 1956-os évforduló kapcsán egy iskolásokat megcélzó, 1956 felvidéki szemmel című pályázatot is kiírtak, az erre beérkező pályamunkákból ugyancsak készül egy kiállítás.
    A szervezők szerint a Szabadság hete rendezvénysorozat csúcspontja a Fejedelem című, II. Rákóczi Ferencről szóló rockopera bemutatója lesz október 30-án, az egri színészek vendégjátékát tartják a kassai Grand Színházban tekinthetik meg az érdeklődők.
    A Szabadság hete keretében több kisebb kísérőrendezvény is megvalósul, egyebek mellett gömöri képzőművészek alkotásainak bemutatójára, Rákóczi-huszárok felvonulására és koszorúzásokkal egybekötött megemlékezésekre is sor kerül.