Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2016-10-05 16:16:50

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

 


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    Szokatlanul masszív anticiklon húzódott az elmúlt napokban Skandinávia fölé, Oslotól északnyugatra 1050 hPa-os légnyomásértékeket is mértek. Derült, napos arrafelé emiatt az idő, 10 fok körül alakul a csúcshőmérséklet; a part menti részeken néhány fokkal melegebb, északon és Svédországban néhány fokkal hidegebb van. Markáns ciklon örvénylik a Fekete-tengertől északnyugatra. Változékony, gyakran csapadékos emiatt az idő a Kárpát-medencében és környékén. A ciklon melegfrontja mentén a Kelet-európai-síkságon néhány 100 km-en belül 11-13 fokos különbség van a maximum hőmérsékletben; a front előtt 8, 9, mögötte 21, 22 fokot mérnek a délutáni órákban. A mediterrán térségben is napos, az ilyenkor megszokottnak megfelelő az idő, Olaszországban 25 fok körül, Spanyolországban 30, 35 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Csütörtök estig a Kárpát-medence időjárását az említett ciklon alakítja, melynek középpontja fokozatosan Magyarország fölé húzódik; így csapadékos, szeles, hideg időre számíthatunk.

    Várható időjárás az ország területén csütörtök estig:
    -----------------------------------------------------
    Eleinte a felhőátvonulásokból elszórtan várható zápor. Ugyanakkor északkeleten, majd estétől északon másutt is erősen felhős lesz az ég, és ezeken a területeken egyre több helyen várható eső. Éjszaka mindenütt beborul az ég, és a Dunántúl délnyugati részeit kivéve sokfelé kell esőre számítani. (600 méter fölött - kiemelten a Mátra és a Bükk csúcsain - éjszaka átmenetileg havas eső, hó is eshet.) A csütörtök borult, esős idővel indul az ország legnagyobb részén, majd a déli óráktól nagyobb valószínűséggel a középső területeken felszakadozik, csökken a felhőzet, és az idő előrehaladtával már mind kevesebb helyen eshet; a legtovább a Tiszántúlon és Borsodban várható csapadék. Az északnyugati, nyugati, csütörtökön a Tiszántúlon a déli szél többfelé erős lesz.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 4 és 7 fok között várható, de az Északi-középhegységben ennél néhol hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön északkeleten 6 fok körül, eközben a Dunántúlon többnyire 10 és 13 fok között alakul, a Dráva mentén lesz a legmelegebb.