Emma napja van. | 2024.04.19

A brit trónörökös titokban meglátogatta nagymamája sírját Jeruzsálemben

2016-10-05 09:39:44

 Károly herceg, brit trónörökös titokban meglátogatta apai nagyanyja, Aliz battenbergi hercegnő sírját Kelet-Jeruzsálemben, amikor Simon Peresz volt államelnök temetésére múlt pénteken Izraelbe érkezett - adta hírül szerdán a Háárec című izraeli napilap.

    A walesi herceg a nyilvánosság teljes kizárásával látogatta meg apai nagymamájának Kelet-Jeruzsálemben, az Olajfák hegyén, a Mária Magdolna templomban lévő nyughelyét, kihasználva a Peresz-temetés adta lehetőséget, mivel a palesztin-izraeli viszály rendezéséig a brit uralkodóház tagjai csak kivételes esetben utaznak Izraelbe. 
    A templomban tett látogatásról néhány fényképet feltöltöttek az internetre a templomhoz közelálló emberek, a média így értesült a titkosnak tervezett családi tiszteletadásról. 
    Aliz battenbergi hercegnő Károly herceg édesapjának, Fülöp edinburghi hercegnek az édesanyja, akinek földi maradványait végakarata szerint temették el a jeruzsálemi templomban. A hercegnő 1969-ben Angliában hunyt el, utolsó kívánságát 1988-ben teljesítették.
    Aliz Viktória királynő dédunokája volt, a hercegnő süketen született, és szájról olvasott. A múlt század elején, VII. Eduárd brit uralkodó koronázásán ismerte meg György görög király negyedik fiát, András herceget, akivel egymásba szerettek és összeházasodtak. Négy lányuk és egy fiuk született, utóbbi II. Erzsébet királynő férje lett. 
    Aliz hercegnő hosszú és igen kalandos élete során részben német származása ellenére is összeütközésbe került a Görögországot megszálló náci hatóságokkal. A második világháború idején a hercegnő Athénban élt, ahol a város német uralmának idején életét kockáztatva házában elbújtatta a Cohen családot, a korábbi görög parlament egyik zsidó politikusának feleségét és gyermekeit.
    Ez a Gestapo tudomására jutott, ám kihallgatásán süketségére hivatkozva úgy tett, mintha nem értené a kérdéseket. Hősies helytállását 1993-ban Izraelben a Jad Vasem holokauszt intézet és múzeum a posztumusz Világ Igaza kitüntetéssel ismerte el.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó