Tivadar napja van. | 2024.04.20

Darák: aki nem követte a pártutasítást, évtizedekre kiírta magát a jogi szakmából

2016-10-05 08:06:40

 

Azok a jogászok, akik az 1956-os forradalom utáni megtorlások során "a hivatás erkölcsi parancsát" követték a pártutasítással szemben, évtizedekre kiírták magukat a szakmából, volt, akinek segédmunkásként kellett dolgoznia - mondta a Kúria elnöke az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

 

    Darák Péter a forradalom hatvanadik évfordulója alkalmából a Kúrián tartandó szerdai tudományos konferenciáról azt mondta: céljuk, hogy elégtételt adjanak azoknak a jogászoknak, akik kiálltak a meggyőződésük mellett.
    A Kúria elnöke hangsúlyozta, az 1950-es években elsődleges szempont volt, hogy megbízható emberek üljenek a bírói pulpituson, és ez az igény felülírta a szakmai elvárásokat: egyetemi végzettség nélkül, egyéves jogi akadémia elvégzése után is ítélkeztek emberek.
    Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke kiemelte, hogy a politikai és a szakmai szempontok ütközésekor a végső szót a pártvezetés mondta ki.
    Kutatásuk első lépéseként azon ügyészek, bírák életrajzát teszik közzé, akik részt vállaltak a megtorlásban, valamint azokét, akik visszautasították ezt.