Emma napja van. | 2024.04.19

Peking kérésére őrizetbe vették Joshua Vong hongkongi aktivistát Thaiföldön

2016-10-05 06:02:38

 

Peking kérésére őrizetbe vették Thaiföldön Joshua Vong demokrácia-párti hongkongi aktivistát, a Demosisto nevű párt vezetőjét - jelentette szerdán a The Guardian brit lap a Demosisto Facebook-oldalára hivatkozva. 

 

    A 19 éves Vong, a 2014-es hongkongi tüntetések vezéralakja azért utazott Bangkokba, hogy felszólaljon a Csulalongkorn Egyetemen egy, az 1976-os thaiföldi diáktüntetések véres leverésének 40. évfordulója alkalmából rendezett eseményen. Vong a 2014-es esőernyős mozgalomban szerzett tapasztalatairól beszélt volna. 
    A Demosisto közlése szerint Netivit Csotipatpajszal thai diákaktivista, a rendezvény egyik szervezője - aki Vongot fogadta volna a repülőtéren - arról tájékoztatta a pártot, hogy a thaiföldi hatóságok levelet kaptak a kínai kormánytól Vong látogatásával kapcsolatban. A thai diák hozzátette: a hatóságok nem engedélyezik, hogy láthassa az őrizetben lévő hongkongi aktivistát. 
    A South China Morning Post (SCMP) hongkongi lapnak Csotipatpajszal még Vong érkezése előtt azt mondta: reményei szerint a hongkongi fiatal beszéde ösztönzőleg fog hatni a diákokra, hogy felszólaljanak a katonai junta ellen.  
    A The Guardian emlékeztetett, hogy tavaly a thaiföldi tengerparti városban, Pattaján veszett nyoma a Kínában betiltott könyveket is értékesítő Mighty Current hongkongi kiadó társtulajdonosának, Kuj Min-hajnak. Kuj később feltűnt a kínai televízióban és azt állította, egy régi cserbenhagyásos gázolás miatt kirótt büntetés végrehajtása elől szökött még az 1990-es években Hongkongba, viszont úgy döntött: feladja magát.
    Az év elején egy kínai újságíró tűnt el a számos kínai politikai menekültnek otthont adó Thaiföldön, ahova azért utazott, hogy maga is politikai menedéket kérjen. Az újságíró felesége korábban azt mondta, hogy férjét Kínában tartják fogva.