Auguszta napja van. | 2024.03.29

 Kósa: a Fidesz-frakció támogatja az alkotmány módosítását

2016-10-03 13:34:47

A Fidesz-frakció támogatja, hogy a vasárnapi kvótanépszavazás után az Országgyűlés alkotmányt módosítson, mint azt Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezte - közölte Kósa Lajos, a kormánypárt frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

    Az alaptörvény-módosítási javaslat pontos szövegén dolgoznak, de várhatóan az lesz az iránya, hogy az alkotmány is kizárja, hogy Magyarországra kötelező érvénnyel telepíthessen be bárki nem magyar állampolgárokat a magyar parlament és kormány megkérdezése nélkül - mondta a politikus, jelezve, hogy az alkotmánymódosításhoz ellenzéki támogatásra is szükség lesz.
    A vasárnapi referendum eredményét Kósa Lajos úgy értékelte: a miniszterelnök felhívására mintegy 3,3 millió ember fejezte ki azt, hogy nem kér a kötelező betelepítési kvótából.
    "Soha még miniszterelnök mellett semmilyen kérdésben nem valósult meg olyan politikai egység, mint ami most a magyar kormányfő mögött" - fogalmazott a frakcióvezető, aki szerint ez egy olyan erő, felhatalmazás, amely eldönti azt a politikai vitát, hogy mi a népszavazás eredménye. Hozzátette, szerinte az Európai Bizottság sem söpörhet le az asztalról egy ilyen politikai akarategységet.
    Szerinte aki Orbán Viktor lemondását követeli, az semmit nem ért a politikából, hiszen "hogyan is hagyhatná cserben az ország miniszterelnöke azt a 3,3 millió embert, aki a hívására vele egyetértett".
    Ha az EU-csatlakozáshoz elég volt mintegy 3 millió 50 ezer szavazat, akkor biztosan elég 3,3 millió ember a kötelező kvóta magyar elutasításához - ismételte meg a kormányzati álláspontot.
    Azt is mondta, hogy Magyarország védelmében az ellenzékre nem lehet számítani, ami nem meglepő, mert a magyar baloldal, csakúgy, mint az európai, migrációpárti, a kötelező elosztási mechanizmust az európai megoldás részének tartja.
    A Jobbik kampányát kétarcúnak nevezte, amire szerinte bizonyíték, hogy ott, ahol a Jobbik vezeti a várost, például Ózdon, riasztóan alacsony volt a részvétel.
    Az érvénytelenséget firtató kérdésre Kósa Lajos arra hívta fel a figyelmet, hogy 50 százalék alatti népszavazási részvétel esetén mérlegelhető, milyen közjogi következményre tesznek javaslatot a parlamentnek. Ezzel ellentétben 50 százalék fölötti részvételnél nincs mérlegelési joga az Országgyűlésnek.
    Többen is kérdezték őt arról, milyen következményei lesznek annak, hogy több fideszes vezetésű kerületben, településen is az országos alatt volt a részvételi arány vasárnap. Erre azt felelte: a Fidesz elnöksége - mint azt minden szavazásnál megteszi - elemezni fogja a voksolás eredményét. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a részvételi arányt azzal kell összevetni, hogy az adott területen milyen volt a részvétel, vagyis például a kerületek esetében az egész fővárosi - alacsony - részvétellel.
    Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor csalódottnak tűnt-e a vasárnapi eredmény miatt, Kósa Lajos nemmel válaszolt.
    A népszavazást a frakcióvezető politikailag rendkívül sikeresnek minősítette, közjogi érvényesség szempontjából viszont nem az - mondta -, mivel 50 százalék alatt volt a részvétel, vagyis érvénytelen lett. Összességében azonban szerinte a referendumot "kudarcnak leírni lehetetlen".
    A "siker-kudarc dimenzió összetettségét" úgy példázta: "az ATV nézettsége szinte sosem haladja meg a kereskedelmi tévék nézettségét, ez egy adottság, ezzel együtt az ATV-t nem lehet hatalmas kudarcként értékelni, és azt kijelenteni, hogy az ATV úgy rossz, ahogy van, mert soha nem tudta meghaladni az RTL nézettségét. (...) Az ATV a maga helyén és módján egy rendkívül sikeres tévé".
    Kérdésre beszámolt arról is, hogy vasárnap - külföldről - hackertámadás érte a Fidesz honlapját, az ügyben feljelentést tettek. A történtek időzítése "józan számítások szerint" összefüggésben van a népszavazás tényével - fűzte hozzá.