Auguszta napja van. | 2024.03.29

Tüntetések közepette kezdődött a német egység ünnepe Drezdában

2016-10-03 12:31:49

 Rendkívüli biztonsági intézkedések és tüntetések közepette kezdődött hétfőn a németországi Drezdában a német egység helyreállításának 26. évfordulójára szervezett központi ünnepség. A nemzeti ünnep alkalmából a Drezdában összegyűlt vezető politikusokat füttykoncerttel és hangos szidalmakkal fogadták.

    A Szászország tartományi fővárosának egyik jelképeként számon tartott Miasszonyunk-templomban rendezett ökumenikus istentiszteletre érkező politikusokat - köztük Angela Merkel kancellárt és Joachim Gauck államfőt - egyebek mellett a "nemzetáruló", a "Merkelnek mennie kell" és a "takarodj" felkiáltásokkal fogadta egy csoport demonstráló. 
    Soraikban az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt támogatóiként ismert emberek tűntek fel, és ott volt a Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű, széles körben jobboldali radikálisként számon tartott mozgalom egyik alapítója is - jelentette a Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) regionális közszolgálati médiatársaság.
    A tüntetők a "kitoloncolni" felkiáltással reagáltak, amikor az istentiszteletre érkezők között megjelent egy színes bőrű vendég. A Szászország tartományi kormány egy Twitter-üzenetben fejezte ki megdöbbenését. Mint írták, szomorúan és szégyenkezve tapasztalták az acsargók tiszteletlenségét és gyűlöletét. 
    Angela Merkel az ünnepség előtt tett nyilatkozatában kiemelte: a német egység napja "továbbra is az öröm és a hála napja", de az ország újraegyesítése után 26 évvel is van még tennivaló, és vannak új gondok is. Ezeket "kölcsönös tisztelet, az eltérő vélemények iránti megértés" szellemében kell megoldani, és folytatni kell a párbeszédet az emberekkel, "különösen azokkal, akik egyáltalán nem törekednek erre a párbeszédre" - áll a szövetségi kormány honlapján közzétett nyilatkozatban.
    A nemzeti ünnepet mindig a törvényhozás tartományokat képviselő kamarája, a Bundesrat soros elnöki tisztségét betöltő tartomány kormánya szervezi. Az egykori NDK területén fekvő Szászország kormánya az utóbbi hónapok idegenellenes atrocitásai és a terrorveszély miatt rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezetett be a szombaton kezdődött háromnapos ünnepségsorozat idejére. A drezdai belvárosban 4 kilométer hosszan állítottak fel kerítéseket, és elhelyeztek 1400 darab kéttonnás betonakadályt is, hogy megelőzzék a franciaországi Nizzában júliusban történt teherautós ámokfutáshoz hasonló terrorcselekményeket. A városban több mint 2500 rendőr teljesít szolgálatot.
    Az biztonsági intézkedéseket tovább szigorították, amikor az ünnep kezdete előtt néhány nappal, szeptember 26-án ismeretlenek robbantásos merényletet követtek el egy drezdai mecset és egy kongresszusi központ ellen. A támadásokban nem sérült meg senki. Az ünnep első két napja viszonylag békésen telt, de vasárnapra virradóra ismeretlenek felgyújtottak három rendőrautót. Hétfőn a központi állami megemlékezés és a belvárosban rendezett fesztivál mellett 11 demonstrációt tartanak.