Márk napja van. | 2024.04.25

Cseh elemző: Orbán jobban képviseli az egyszerű embereket, mint a brüsszeli elit

2016-10-02 20:21:12

 Orbán Viktor magyar kormányfő egy cseh elemző szerint jobban képviseli az egyszerű, és a migrációs válság miatt nyugtalan, európai emberek véleményét, mint a brüsszeli elit.

    "Úgy gondolom, hogy az egyszerű és nyugtalan európai emberek szemében Orbán (Viktor) valóban jobban védi érdekeiket, mint a brüsszeli vagy a nyugat-európai elit" - jelentette ki Jan Kovár, a prágai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének kutatója a közszolgálati cseh hírtelevízió vasárnap esti külpolitikai magazinjában.
    A műsorvezető azt firtatta: elmondható-e Orbán Viktorról, hogy politikájával az egyszerű európai emberek véleményét igyekszik képviselni a migráció témájában.
    Arra a kérdésre, milyen hatása lesz Orbán Viktor következő lépéseire, hogy a népszavazás az alacsony részvétel miatt érvénytelen, Jan Kovár úgy látja, hogy "Orbánt ez nem fogja zavarni, ahogy ezt már el is mondta".
    Jan Kovár kifejtette: Nyugaton nem látják úgy, hogy Orbán Viktor a visegrádi négyek nevében beszélne a migrációs kérdésben. Bár a visegrádi országok (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) álláspontja lényegében egységes, de vannak különbözőségek, eltérések is, ezért mindenki a maga nevében beszél - tette hozzá.
    A cseh köztelevízió budapesti különtudósítója, Lukás Mathé szerint arra a kérdésre, lehet-e a népszavazás érvénytelenségét az ellenzék győzelmének tekinteni, nem lehet válaszolni, mert "senki sem tudja, miért nem járultak többen az urnákhoz". Ugyanakkor megjegyezte: a kampány során országszerte csak a kormány plakátjait lehetett látni, az ellenzékét szinte sehol.