Auguszta napja van. | 2024.03.29

Rétvári: 14 országban támogat kiállításokat a Gulág Emlékbizottság

2016-09-30 11:31:17

 

Közép- és Nyugat-Európa tizennégy államában támogat kiállításokat a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve alkalmából a Gulág Emlékbizottság - közölte a testület pénteki ülését követő sajtótájékoztatón Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

 

    Elmondta: Európa főleg nyugati felén vannak sokan, akik nem ismerik a történelem e szeletét, ennek megfelelően angol, francia, német, lengyel, szerb és szlovák nyelven készítik el a kiállításokat.
    Szólt arról is, hogy a második világháború után nyolcszázezer honfitársunkat érintette e meghurcoltatás, negyedük sosem tért vissza a táborokból. A testület célja az, hogy minden olyan településen, ahonnan elhurcoltak embereket, emléket állítsanak az áldozatoknak - mondta, példaként említve, hogy november közepén avatnak négyezer nevet tartalmazó emléktáblát a fogságba hurcoltak útjának egyik fontos állomásán, a kárpátaljai Szolyván.
    Úgy gondoljuk, hogy a huszadik századi diktatúrák áldozatai között nincsen különbség, és fontos feladatunk minden diktatúra áldozatára emlékezni, főleg azokra, akik ennek az erőszaknak az áldozataként az életüket is kellett, hogy adják - fogalmazott Rétvári Bence.
    Az államtitkár jelezte: a legutóbb kiírt körben 800 millió forint értékben érkeztek pályázatok, "ezeknek a többségét igyekszünk támogatni is"; a Gulág tragédiáját bemutató eszközként említette, hogy a fiatalok számára képregényt készítenek, barakk- és vagonkiállítás indul útjára az országban, a dokumentumfilmek mellett kétrészes játékfilm és zenemű is készül a témáról. 
    Az államtitkár beszámolt arról is: a bizottság civil keretéből a nyáron 23 rendezvény és 17 emlékműállítás anyagi hátteréhez járult hozzá, a pénteki ülésen pedig arról határoztak, hogy még az idén 43 rendezvényt, 42 kiadványt, filmet és 39 emlékhely-létrehozást támogatnak 
    Kovács Emőke, a Gulág Programiroda szakmai vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, a barakktárlatot számos rendhagyó történelemóra kíséri, de szólt arról is, hogy országos tanulmányi versenyt hirdettek, amelyre 12. évfolyamos diákok háromfős csapatait várják.
    Közölte: a verseny első két fordulóját online formában rendezik meg, az utolsón pedig jövő januárban mérhetik össze tudásukat a csapatok, az emlékév kapcsán pedig több ezer iskolába juttatták el Sára Sándor Gulág-filmjét.