Emma napja van. | 2024.04.19

Több mint 2,5 milliárd forintos ivóvízprogram indul Tolnában

2016-09-30 06:13:33

 

Több mint két és fél milliárd forint értékben kezdődhetnek vízminőség-javító beruházások Tolna megyében a Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) forrásaiból.

 

    A kormányzati pályázati portál adatai szerint a fejlesztésekhez kilenc község - Belecska, Pincehely, Szakadát, Diósberény, Kölesd, Kistormás, Györköny, Koppányszántó, Értény - és Tamási város kapott 83-90 százalékos támogatást; a települések polgármesterei arról számoltak be az MTI-nek, hogy néhány esetben már konzorciumi megállapodást kötöttek a Nemzeti Fejlesztési Programirodával.
    Tamásiban a program 1,442 milliárd forintos hozzájárulásával kutakat, szűrőberendezéseket újítanak fel, kicserélik a legrosszabb állapotban lévő vezetékeket, és a külterületekre is eljuttatják a vezetékes ivóvizet - mondta Porga Ferenc (Fidesz-KDNP), Tamási polgármestere. A 8500 lakosú városban Öreghenye egy részén, Adorjánpusztán, Kosbán, Tuskóson jelenleg 700-800 embernek tartályos járművel szállítanak vizet.
    Hozzátette: a település ivóvizében a magas ammóniumtartalom okoz gondot, az elmúlt években előfordult, hogy ennek kezelése miatt megnőtt a víz nitrittartalma. Legutóbb áprilisban a vegyszeradagoló berendezés hibája miatt emelkedett meg a nitrit koncentrációja, ezért várandós nőknek és az egy éven aluli gyermekeknek zacskós vizet biztosítottak. 
    Végleges megoldást a problémára az ivóvízminőség-javító program jelent - mondta a város vezetője.
    A 400 fős Belecskán a munkaterület átadásával elkezdődött a beruházás, amelynek kivitelezője a siklósi székhelyű Bern Építő Zrt. Szemeti Sándor polgármester tájékoztatása szerint a községben a KEHOP 89 millió forintos támogatásával új kutat fúrnak, hálózatot mosnak, ülepítőt építenek és kicserélik a tűzcsapokat. 
    A községben szintén a nyersvíz ammóniumtartalma magas, emellett vastalanítani is kell vizet; a beruházás próbaüzemét 2017-ben tervezik - közölte.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó