Gedeon napja van. | 2024.03.28

Dömötör: Brüsszelnek esze ágában sincs visszavonni a kvótacsomagot

2016-09-29 08:09:37

 

Brüsszelnek esze ágában sincs visszavonni a kvótacsomagot, sőt fel akarja gyorsítani annak végrehajtását - hangsúlyozta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az uniós testületek és vezetők szerdai közléseire reagálva csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. Az Európai Bizottság elnökének minapi üzenetére, miszerint a közép-európaiaknak meg kell szeretniük a kvótacsomagot, azt válaszolta, hogy "mi nem a kvótát szeretjük, hanem Magyarországot". 

 

    Az államtitkár kvótacsomag három "különösen veszélyes elemeként" említette a felső létszámkorlát nélküli automatikus elosztási mechanizmust, a rendszerben részt venni nem kívánó országoknak kilátásba helyezett pénzbüntetést, valamint a családegyesítések megkönnyítését. 
    Arra kért mindenkit, hogy vegyen részt a vasárnapi népszavazáson, és ott voksoljon nemmel. Ez a népszavazás nemzeti ügy, ez a népszavazás Magyarország jövőjéről szól - fogalmazott. 
    Elmondása szerint szerdán az Európai Bizottság azt jelentette be, hogy "semmi sem változott, nem fogják megváltoztatni a politikájukat, a betelepítés a bizottság, Brüsszel fontos célkitűzése marad", az új dublini rendszer egy állandó elosztási mechanizmuson alapul, "amiben minden tagországnak részt kell vennie", ahogy azt is egyértelművé tették, hogy jogilag is kötelező rendszert akarnak kialakítani.
    A végrehajtás gyorsításáról szólva Dömötör Csaba beszédes ténynek nevezte, hogy az Európai Parlament is ennek megfelelő állásfoglalást fogadott el a napokban, és ezt a baloldali pártok is megszavazták. "Ha Brüsszel életbe léptetné a kvótacsomagot, akkor már karácsony előtt megkezdődne a betelepítés, bevándorlók ezreit telepítenék be Magyarországra" - jelentette ki.
    A kvótacsomag elutasításának okai között említette a súlyos biztonsági, kulturális és gazdasági kockázatokat, amelyeket nem lehet és nem is szabad felvállalni. Hangsúlyozta, hogy csak a magyar emberek dönthetnek arról, kivel szeretnének együtt élni, s mivel "Brüsszel elvitatta ezt a jogot", a kormány népszavazást kezdeményezett e kérdésben.
    Dömötör Csaba hozzátette: az Európai Bizottság szerdai bejelentése a magyar ellenzék álláspontjának világos cáfolata. Ha ezek a politikai erők ezt eltagadják, akkor tudatosan vezetik félre az embereket, ezért arra kérte őket, hogy "mondjanak őszinte, egyenes választ arra, hogy igennel vagy nemmel szavaznának a brüsszeli kvótacsomagra vasárnap": 
    Az államtitkár elmondta: Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a napokban azt üzente, a közép-európaiaknak meg kell szeretniük a kvótacsomagot. "Mi nem a kvótát szeretjük, hanem Magyarországot" - hangsúlyozta, hozzátéve: szeretnénk megőrizni Európát is olyannak, amilyennek megismertük, és ahogyan szeretjük. "Mi egy erős Európát szeretnénk, benne erős Magyarországgal, amely képes megvédeni képes megvédeni közösségeit, képes megvédeni kultúráját" - jelentette ki az államtitkár.