Auguszta napja van. | 2024.03.29

Orvlövész ölt meg egy rabot Montenegróban

2016-09-24 08:40:00

 A bandaháború egyre brutálisabban és jobban kitervelten zajlik Montenegróban - írta a Szabad Európa Rádió balkáni irodája pénteken arra utalva, hogy egy nappal korábban egy orvlövész lelőtt egy rabot, aki egy fővároshoz közeli börtön udvarán tartózkodott.

    A világörökség részét képező Kotorban hónapok óta véres bandaháború dúl, a lelőtt rab, Dalibor Djuric állítólag az egyik legismertebb montenegrói maffiaklán, a Skaljarskik tagja volt. Ez nem az első eset, hogy büntetés-végrehajtási intézet közelében történik gyilkosság, viszont először öltek meg rabot a börtönben, ráadásul az elkövető távcsöves puskával, mintegy 200 méterről, az intézmény falain kívülről lőtt.
    Az áldozatot 2014-ben ítélték két évi börtönbüntetésre zsarolás miatt. 2006-ban és 2011-ben már megpróbálták megölni.
    Goran Danilovic belügyminiszter azonnal bejelentette, hogy az ország rendőri vezetésének lemondását fogja követelni, ugyanis az utóbbi években jelentősen csökkent a közbiztonság Montenegróban. Csak az utóbbi két hónapban hat gyilkosság történt, amely összefüggésbe hozható a drogbandák leszámolásával.
    A belügyminiszter szerint elfogadhatatlan, hogy Montenegró utcáin "kivégzőosztagok" sétálgatnak, amelyek készek akár a városközpontban, akár az utcán, akár a börtönben gyilkolni, robbantással járókelőket ölni vagy nyílt színen lövöldözni. "Nem ölhetnek meg minden nap valakit ebben a 650 ezer lakosú országban" - fakadt ki a belügyi tárca vezetője.
    Kotor Montenegró leglátogatottabb városa, így az idegenforgalomra is veszélyt jelenthet a szervezett bűnözés és a bandaháború.