Emma napja van. | 2024.04.19

NVB: a politikai hirdetéseken jól láthatóan szerepelnie kell a megrendelőnek

2016-09-24 08:04:00

 Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke pénteken közleményben hívta fel a politikai hirdetések közzétételére jogosult sajtótermékek szerkesztőinek figyelmét arra, hogy a népszavazási kampányban közölt politikai hirdetéseket jól láthatóan el kell különíteni a sajtótermék többi részétől, és jól láthatóan szerepeltetni kell a politikai hirdetés megrendelőjét.

    Az ügy előzménye, hogy a Kúria egy szeptember 20-án meghozott, de csak pénteken nyilvánosságra hozott végzésében megállapította, hogy nem felel meg a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményének az olyan fizetett politikai hirdetés, amelyből magából egyértelműen és nyilvánvalóan nem állapítható meg, hogy ki volt a megrendelője, és az sem, hogy az országos népszavazási kampányban kinek a támogatására ösztönöz. Mindez nem egyeztethető össze a népszavazás tisztaságára vonatkozó alapelvi rendelkezéssel sem a bíróság szerint.
    Az NVB pénteken egy hasonló kifogást tárgyalt, és ebben - a Kúria döntésének ismeretében - megállapította, hogy a kormánynak a Vas Népe napilapban megjelent politikai hirdetése - a megrendelőre vonatkozó adatok hiányában - sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét. A bizottság egyúttal Litresits András, az MSZP delegáltjának felvetésére úgy döntött, felkéri Patyi Andrást, az NVB elnökét, hogy közleményben hívja fel a sajtótermékek figyelmét a Kúria döntésének tartalmára.
    Patyi András ezt követően adta ki a közleményét, amelyben felhívta a népszavazási kampányban politikai hirdetések közzétételére jogosult sajtótermékek szerkesztőinek a figyelmét arra, hogy politikai hirdetéseket jól láthatóan el kell különíteni más médiatartalmaktól és a sajtótermék többi részétől, és jól láthatóan szerepeltetni kell rajtuk a politikai hirdetés megrendelőjét.