Auguszta napja van. | 2024.03.29

Magyarországon ülésezett a Büntetés-végrehajtási Szervezetek Közép-európai Kerekasztala

2016-09-23 11:54:47

Magyarországon ülésezett a Büntetés-végrehajtási Szervezetek Közép-európai Kerekasztala (MECR); a háromnapos tanácskozás résztvevőit szakmai megbeszélésen fogadta Pintér Sándor belügyminiszter - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) pénteken az MTI-vel. 

    A csütörtöki megbeszélésről a BVOP azt közölte: Pintér Sándor felelevenítette, hogy hat éve is találkozott a kerekasztal résztvevőivel, majd beszámolt a büntetés-végrehajtást érintő előrelépésekről. Kiemelte, hogy a 2015-ös büntetés-végrehajtási törvény és a szintén tavalyi rendészeti életpályamodell bevezetése komoly eredmény volt, de a sikerek között említette a fogvatartotti foglalkoztatás bővülését és a kilenc új börtön megépítéséről szóló döntést is. 
    Az új börtönökkel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az összesen hatezer férőhellyel Magyarország 2018-ig sikerrel szünteti meg a büntetés-végrehajtási intézetek telítettségét. A miniszter továbbá üdvözölte a kerekasztal legújabb tagját, az olasz szervezet vezetőjét, valamint kérte, hogy hasznos szakmai észrevételeikkel mindannyian továbbra is segítsék a magyar büntetés-végrehajtás és egymás munkáját.
    A szakmai megbeszélés végén Karin Dotter-Schiller, a MECR elnöke elismerően nyilatkozott az utóbbi hat évben elért eredményekről, majd megköszönte a magyar büntetés-végrehajtás és Belügyminisztérium támogatását, valamint a konferencia megszervezésében nyújtott erőfeszítéseit - közölte a BVOP.
    A térség legrangosabb szakmai konferenciáján tíz nemzet 22 büntetés-végrehajtási vezetője vett részt. Az idei kerekasztal fő témája a fogvatartotti munkáltatás, az új börtönök építése, valamint a börtönökben tapasztalt radikalizáció jelensége és a deradikalizáció lehetséges lépései voltak. A külföldi vendégek az Európa élmezőnyébe tartozó magyarországi elítéltfoglalkoztatás rendszerével ismerkedtek meg, így a konferencia zárónapján látogatást tettek a Közép-dunántúli Büntetés-végrehajtási Intézet baracskai objektumában, ahol megtekintették a börtön területén működő, fogvatartotti munkáltatással működő péküzemet is.
    A Közép-európai Büntetés-végrehajtási Kerekasztalt (MECR) kilenc ország - Ausztria, Bajorország (Németország), Csehország, Horvátország, Litvánia, Magyarország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia -, valamint a Nemzetközi Büntetés-végrehajtási és Börtönügyi Szövetség (International Corrections and Prisons Assocation - ICPA) alapította 2009-ben. 
    A rendszeresen, változó helyszínen megrendezett konferencia célja, hogy hivatalos keretek között, a legfelsőbb szinten vitassák meg a tagországok a büntetés-végrehajtás területét érintő aktuális kérdéseket, kihívásokat és tapasztalatokat. A találkozók célja emellett a szervezetek közötti együttműködés megerősítése és fejlesztése.