Gedeon napja van. | 2024.03.28

NVI: a külképviseleten szavazók és az átjelentkezők mielőbb nyújtsák be kérelmüket!

2016-09-22 09:23:12

 A Nemzeti Választási Iroda (NVI) azt javasolja azoknak, akik külképviseleten, illetve nem a lakóhelyükön kívánnak szavazni október 2-án, hogy mielőbb adják be erre vonatkozó kérelmüket.

    A külképviseleti névjegyzékbe szeptember 24-én 16 óráig lehet jelentkezni online a valasztas.hu honlapon, levélben vagy személyesen a lakóhely szerinti jegyzőnél. Eddig  8 830-an jelezték, hogy valamelyik külképviseleten voksolnának.
    Az NVI azt javasolja, hogy azok, akik már most tudják, hogy külképviseleten kívánnak voksolni, ne hagyják az utolsó pillanatra a jelentkezést. Korábban több probléma is volt a nyomtatványok kitöltésével, illetve túl sokan akarták az utolsó napon leadni kérelmüket, ami túlterhelte az informatikai rendszert.
    Az NVI ugyanebből az okból javasolja, hogy az átjelentkezéssel szavazók is mihamarabb nyújtsák be kérelmüket.
    Az országos népszavazáson azok a magyarországi lakóhellyel rendelkező választók, akik nem a lakóhelyük szerinti településen kívánnak szavazni, átjelentkezéssel voksolhatnak. Ehhez szeptember 30-án 16 óráig kérniük kell az átjelentkezésüket a lakóhely szerinti település jegyzőjétől online a valasztas.hu honlapon, levélben vagy személyesen. Eddig 28 791-en kérték ezt.
     Az Országgyűlés május 10-én rendelte el a kötelező betelepítési kvótáról szóló, a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"