Gedeon napja van. | 2024.03.28

Zavargások törtek ki Észak-Karolinában, mert egy rendőr ismét afroamerikait lőtt le

2016-09-21 06:08:25

 

Az Egyesült Államok egyik déli szövetségi államában, Észak-Karolinában zavargások törtek ki, miután egy rendőr lelőtt egy afroamerikait - hasonló esetek már többször előfordultak az elmúlt hónapokban.

 

    Az észak-karolinai Charlotte városában rendőrök intézkedés közben lőttek agyon egy férfit, még kedden délután, estére pedig már szinte lángba borultak a város utcái. 
    A rendőrök délután érkeztek egy háztömbhöz, hogy letartóztassanak egy körözött férfit. Mint kiderült az intézkedő rendőrök beszámolójából, a 43 éves Keith Lamont Scott nem volt azonos a körözött bűnözővel, ám amikor kiszállt az autójából, fegyver volt nála, s mivel azt hitték, hogy közvetlen fenyegetést jelent a számukra, egyikük azonnal lőtt. 
    Az agyonlőtt férfi családja szerint a rendőrök nem úgy adták elő az esetet, ahogyan valójában történt, mert a férfinél nem fegyver, hanem könyv volt, és éppen az iskolából hazatérő fiát várta. 
    A rendőrség nyomozást indított az ügyben, kedden este azonban Charlotte utcáit tüntetők lepték el, és utakat zártak el. A kiérkező rendőröket körbevették, többet közülük megsebesítettek. A gázmaszkos rendőrök könnygázgránátokat vetettek be. 
    A rendőrség nyilvánosságra hozta: nemcsak az áldozat, hanem az őt agyonlövő rendőr is afroamerikai. A rendőrt a vizsgálat idejére felfüggesztették.