Gedeon napja van. | 2024.03.28

 NVI-elnök: sértő a DK feltételezése

2016-09-20 09:27:00

 Sérti a szavazatszámláló bizottságok (szszb) tagjainak személyiségi jogát a Demokratikus Koalíció (DK) félelme, hogy ha nem írnak a szavazólapra semmit a választók, az szszb-ben fogják érvényessé nyilvánítani a szavazólapot - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

    Az ellenzéki párt alelnöke, Molnár Csaba hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: pártja szerint az NVI által a szavazatszámláló bizottságok tagjai számára készített útmutatója törvénysértő, az érvénytelen szavazatokat is érvényessé akarja tenni. A politikus szerint a segédlet alapján szinte lehetetlen érvénytelenül szavazni, mert a nyilvánvalóan teljesen érvénytelen voksokat is érvényesnek, ráadásul "érvényes nemnek kell tekinteni".
    Pálffy Ilona elmondta: a választási eljárásról szóló törvény egyértelmű, érvényesen szavazni a válasz feletti körbe tollal írt, egymást metsző vonallal lehet. A segédletben igyekeztek a többéves gyakorlat alapján bemutatni, milyen szavazatok fordulnak elő.
    Mint mondta, Kunhalmi Ágnes (MSZP) esetében 2014-ben a Nemzeti Választási Bizottság újraszámolta az érvénytelenné nyilvánított szavazatokat, és az ennek a tapasztalatait is - többek között, hogy mindegy, mekkora a x vagy +, ha a körön belül metszi egymást, akkor érvényes - beépítették a segédletbe. Érvényesen szavazni csak egy válasz megjelölésével lehet - hívta fel a figyelmet.
    A DK-nak az a félelme, hogy abban az esetben, ha a szavazó nem ír semmit a lapra, a párt szerint az szszb-ben fogják érvényessé nyilvánítani a szavazólapot, sérti a szavazatszámláló bizottságok tagjainak személyiségi jogát. "Ők már évek óta dolgoznak, esküt tettek, a törvényességnek rendelik alá magukat" - jelentette ki az NVI elnöke az M1 aktuális csatornán.
    Pálffy Ilona a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arról is beszélt, szombaton jár le a külképviseleti névjegyzékbe jelentkezés határideje, eddig 7500-an jelezték, hogy Magyarország külképviseleteinek egyikén kívánnak szavazni. Az átjelentkezésre - vagyis arra, hogy a választópolgár ne a lakóhelyén, hanem más magyarországi településen szavazhasson - szeptember 30-án 16 óráig van lehetőség. 
    Az NVI elnöke elmondta azt is, a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgároknak regisztrálniuk kellett a központi névjegyzékbe ahhoz, hogy szavazhassanak október 2-án, ezt 275 ezren tették meg, és a kiküldött levélcsomagokból már 20 ezer levélszavazatot vissza is juttattak a választók az NVI-hez.