Auguszta napja van. | 2024.03.29

A kormány még 3,5 milliárd forintot ad a békásmegyeri piac felújítására

2016-09-19 15:28:00

 A kormány további 3,5 milliárd forinttal támogatja a békásmegyeri piac és környéke felújítását, fejlesztését - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter hétfőn Budapesten, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

    Varga Mihály, aki a kerület fideszes országgyűlési képviselője is, elmondta: a III. kerületi Heltai Jenő tér gazdasági és kereskedelmi célú megújításához a kormány tavaly egymilliárd forintot biztosított, ezt egészíti ki az újabb, 3,5 milliárdos támogatás.
    Hangsúlyozta: a beruházás célja, hogy "Békásmegyer szívében modern, kulturált piac és közösségi tér alakuljon ki", ahol mindenki jól érzi magát, és amely minden szempontból megfelel a kor követelményeinek.
    A miniszter közölte, a kormány azért tud hozzájárulni olyan önkormányzati fejlesztésekhez, mint a békásmegyeri vásárcsarnok megújítása, mert jó a gazdaság teljesítménye. 
    Úgy fogalmazott: nagyon fontos, hogy "ezt ma már nemcsak mi mondjuk", hanem külső intézmények, külföldi befektetők is egyre kedvezőbben látják a magyar gazdaság kilátásait. A múlt héten az egyik hitelminősítő döntött úgy, hogy befektetésre ajánlott státust ad Magyarországnak, ami azt jelenti, hogy "külföldön is elismerik a gazdaság teljesítményét, a magyar emberek eredményeit" - jelezte Varga Mihály.
    Felhívta a figyelmet arra is, hogy az elmúlt hat év munkahelyteremtő beruházásaival 660 ezer ember jutott álláslehetőséghez, ami "26 éves rekord, 1990 óta nem dolgoztak ennyien". Jelezte továbbá, hogy a kormány folytatja adósságcsökkentő és gazdaságfehérítő munkáját is.
    Bús Balázs (Fidesz-KDNP), a kerület polgármestere a sajtótájékoztatón közölte: a fejlesztés, amely a tervek szerint 2019 első felére készül el, tízezer négyzetméteren valósul meg, ennek fele kereskedelmi terület, a másik fele közösségi tér lesz.
    Kiemelte, hogy olyan teret szeretnének létrehozni, amely a kiskereskedelmi, piaci funkciók ellátása mellett találkozásokra is lehetőséget ad. A tapasztalatok szerint a fiatalok kevésbé használják a piacot, ezért próbálnak feléjük is nyitni - tette hozzá.
    Bús Balázs azt mondta: az önkormányzat kiemelt célja, hogy Békásmegyeren a negyven éve épült lakótelep megújítására fejlesztéseket hajtson végre és javítsa a városrészben élők körülményeit. Utalt arra, hogy a Heltai Jenő tértől északra elkészült a "multifunkcionális közösségi tér", panelrehabilitációban csak idén több mint kétezer lakás felújítását támogatták, valamint új idősotthon, sétányok, fitneszparkok és játszóterek is épültek az elmúlt években.