Gedeon napja van. | 2024.03.28

FM: 250 millió forintos pályázat a települési és tájegységi értékek megőrzésére

2016-09-19 13:25:00

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) 250 millió forint pályázati pénzt oszt szét a települési és tájegységi értékek megőrzésére a júniusban kiírt pályázat értékelése nyomán 122 nyertes között - közölte az FM környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.

    V. Németh Zsolt elmondta: 200 pályázat érkezett. A pályázók három kategóriában nyerhettek pénzt elképzeléseik megvalósítására, a települési, a tájegységi, a megyei és külhoni magyar értékek rendszerezésére. A pályázatokat július 20-ig lehetett benyújtani.
    Az első kategória a civil szervezetek számára nyílt meg, hogy oktatási intézményekkel együttműködve, általános és középiskolás diákok bevonásával tárják fel és gyűjtsék össze a helyi értékeket. A második kategóriában azok az önkormányzatok pályázhattak, amelyek még nem alakították ki helyi értéktárukat, és egy partner település segítségével kívánják ezt megvalósítani. A harmadik kategória olyan kárpát-medencei vetélkedősorozat elindítását támogatja, amelyik széles körben népszerűsíti a magyar értékeket.
    Az államtitkár aláhúzta: a pályázat elősegíti a nemzeti értékek megőrzését a következő nemzedékek számára. Hozzátette: a nemzeti értékek bemutatása és ismerete mellett fontos a települési, tájegységi, megyei és a külhoni magyar értékek megóvása és ismerete is. A mostani pályázat ezen a területen kívánja segíteni az előrelépést, a közösségformálást.
    Szakáli István Loránd, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár a részletekről szólva az MTI kérdésére elmondta: a pályázat első két kategóriájában 1-2 millió forint közötti összeget nyertek a pályázók. A harmadik kategóriában pedig 1-6 millió forint a támogatás a célkitűzések megvalósításához. Az első területen 90, a másodikon 85, a harmadikon pedig 75 millió forint volt a keretösszeg. A civilszervezetek 57, a települési önkormányzatok 42, míg a vetélkedő megszervezésére 23 nyertes pályázatot nyújtottak be.
    V. Németh Zsolt újságírói kérdésre közölte: a magyar értékek megismertetése a világgal folyamatos. Így voltak már hungarikum-bemutatók Lengyelországban, Malajziában, Kenyában, Németországban, Horvátországban, valamint az Amerikai Egyesült Államokban is. A bemutatókon a szaktárca leginkább a magyar külképviseletekkel és az Agrármarketing Centrummal működik együtt, de partnere a Nemzeti Kereskedőház is.