Emma napja van. | 2024.04.19

A horvát választásokon győztes HDZ lefolytatta az első kormányalakítási tárgyalásokat

2016-09-16 15:54:00

 

Lefolytatta a múlt vasárnapi horvát parlamenti választásokon győztes, jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) a kormányalakítási tárgyalások első fordulóját - jelentette az N1 kereskedelmi hírcsatorna pénteken.

 

    Andrej Plenkovic, a HDZ miniszterelnök-jelöltje a sajtónak úgy nyilatkozott: a parlamentbe harmadik erőként bejutott Híd Függetlenek Listája (Most) már nem állít ultimátumokat. "Ezen már túl vagyunk, már fejlődtünk, ez a múlté" - emelte ki. Korábban a Híd garanciát kért hét pontban megfogalmazott követelései teljesítéséhez azoktól a pártoktól, amelyek a kormányalakításhoz a segítségét kérik.
    A HDZ még szerdán tárgyalt a Híd képviselőivel, az újabb tárgyalási fordulót hétfőn tartják meg.
    Plenkovic úgy vélte: az, hogy először a Híddal ültek le egy asztalhoz, megmutatta, hogy készek folytatni az együttműködést. (A két párt az év eleje óta együtt kormányzott a nyári előre hozott parlamenti választásokig.)
    A tárgyalások eredményével a Híd is elégedett volt. Bozo Petrov pártelnök kijelentette: nem beszéltek miniszteri helyekről vagy funkciókról, csak irányelvekről, de "nagyon jó hangulatú, konstruktív tárgyalásokon" vannak túl.
    Plenkovic pénteken a kisebbségi képviselőkkel is megbeszélést folytatott. Horvátországban a nemzeti kisebbségeknek 8 garantált parlamenti képviselői helyük van a horvát törvényhozásban: három a szerbeknek, egy-egy az olasz és a magyar képviselőnek, míg a fennmaradó három helyért az összes többi kisebbség versenyzik.
    A tárgyalásokat követően Milorad Pupovac szerb képviselő kijelentette: a HDZ tiszteli az alkotmányt és a kisebbségek jogait biztosító törvényeket. "Megbizonyosodtunk arról, hogy Plenkovicban teljes mértékig megbízhatunk, minden más szempontról majd ezután beszélünk" - szögezte le.
    A HDZ a diaszpóra két képviselőjével együtt 61, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) irányította koalíció pedig 54 mandátumot szerzett a 151 tagú törvényhozásban. A harmadik helyen újra az eddigi kormánykoalíció másik tagja, a Híd áll 13 mandátummal. Az ötszázalékos parlamenti küszöböt még átlépő további pártok közül az Élőlánc (Zivi Zid) politikai szervezet 8, az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS) 3, Milan Bandic zágrábi polgármester BM 365 nevű pártja 2, valamint a Szlavónia és Baranya Horvát Demokratikus Szövetség (HDSSB) 1 mandátumot szerzett, továbbá van egy, a diaszpóra által megválasztott független képviselő is.
    A kormányzáshoz 76 képviselő támogatására van szüksége a HDZ-nek, de a Híddal és a kisebbségi képviselőkkel együtt 82 mandátuma is lehet az új kormánykoalíciónak, ami már kényelmes parlamenti többséget jelent.
    Szakértők szerint rövid időn belül megalakul az új horvát kormány. Sokaknak viszont nem tetszik, hogy a kisebbségi képviselők képezhetik a mérleg nyelvét. Egyesek egyenesen azt kérik, hogy szüntessék meg a garantált kisebbségi helyeket, és a nemzeti kisebbségek pártlistákon harcolják ki maguknak a képviselői helyeket.
    A tavaly november 8-i parlamenti választásokon a HDZ és az SDP fej fej mellett végzet, és egyikük sem szerzett abszolút többséget. A HDZ csak a parlamentbe újonnan, protestpártként bekerült Híd segítségével tudott kormányt alakítani. A kormányalakítási tárgyalások közel három hónapot vettek igénybe, ám a két párt közötti nézetkülönbségek végül Tihomir Oreskovic technokrata kormányfő elleni bizalmatlansági indítványhoz, majd kormányának bukásához és előre hozott parlamenti választásokhoz vezettek.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó