Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szijjártó: az unió külső határait közösen kell megvédeni

2016-09-16 12:35:00

 

Amennyiben Ausztria valóban védelmet akar a menekültekkel szemben, akkor az unió és a schengeni övezet külső határait közösen kellene biztosítani - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az osztrák közszolgálati médiának adott (ORF) interjújában, amelyet a rádió péntek reggel számolt be.

 

    A miniszter kijelentette: a magyar kormány biztonságot akar nyújtani a polgárainak és az országnak. Egyúttal leszögezte: Európa biztonságát is veszélyezteti, ha emberek tíz- vagy százezrei illegálisan lépnek be az országba. Indoklása szerint amikor migránsok ellenőrzés nélkül meneteltek, a terrorszervezetek Európába tudták küldeni a terroristáikat.   
    "Meg akarjuk állítani az Európa felé tartó migrációs hullámot és az ellenőrizetlen határátlépést" - jelentette ki a miniszter, hozzátéve: emiatt Magyarország állandó vitában áll Brüsszellel. Rávilágított arra is, hogy a magyarországi kvótareferendum világos eredménye, a polgárok demokratikus állásfoglalása lesz a legjobb támogatása annak, hogy a kormány végrehajtsa menekültügyi politikáját.  
    Már annyi állásfoglalást hallottunk arról, hogy mennyire fontos megvédeni az unió külső határait, azonban eddig még semmi nem történt - mondta Szijjártó az Európai Unió pozsonyi csúcstalálkozóját megelőzően. Aláhúzta ugyanakkor, hogy egyedül Magyarország tett érdemi intézkedéseket a határ biztosítása érdekében.
    Amikor Magyarország megvédte a határait, kemény bírálatokat kapott Ausztriától - mondta Szijjártó az osztrák szükségállapot tervezett bevezetésének kérdéséről. A miniszter barátságtalannak és különösnek nevezte, hogy most Bécs egy schengeni határszakaszt akar lezárni.
    Az osztrák kormány parlamenti jóváhagyással szükségállapotot hirdetne a közrend és a belbiztonság veszélyeztetettsége esetén, ha úgy vélik, hogy már túl sok a menedékkérő az országban. A szükségállapot életbe lépése esetén a menedékkérőket már az osztrák határnál vissza lehetne utasítani, és ettől csak emberi jogi okokból, például családegyesítés miatt térnének el.