Tivadar napja van. | 2024.04.20

NGM: az OECD is elismeri a szakmatanulás fontosságát

2016-09-15 15:10:00

 

A szakképzést választók biztosabban juthatnak ki a munkaerőpiacra, ami megegyezik a magyar gazdaság-fejlesztési és munkaerő-keresleti helyzettel, így a hazai szakpolitikai célokkal is - hangsúlyozta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) képzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkára csütörtökön.

 

     Cseresnyés Péter az OECD Pillanatkép az oktatásról (Education at a Glance) című jelentésére reagálva közölte: a magyar kormány üdvözli, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet is elismeri a szakmatanulás fontosságát.
    Azzal az OECD-megállapítással is egyet tudunk érteni, amely szerint a szakképesítést szerzett, 25-34 éves korosztálynak nagyobb esélye van a foglalkoztatásra, mint az általános középfokú végzettséget szerzetteknek - jelezte az államtitkár.
    A szaktárca közleménye rámutat: ugyanakkor tény - ahogy a jelentés is megállapítja -, hogy hazánkban alacsony a szakképzésben részt vevők aránya az általános (gimnáziumi) képzéshez képest. Ezért a Nemzetgazdasági Minisztériumnak azon törekvései, amelyek a szakképzésbe belépő és azt elvégző tanulók arányát növelik, szintén összhangban állnak az OECD jelentésével - emelte ki Cseresnyés Péter.
    A kormány célja továbbra is a szakképzés presztízsének növelése, a szakma becsületének visszaállítása és a szakmatanulás népszerűsítése - szögezte le.
    A jelentés kiemeli, hogy az utóbbi 4 évben 6 százalékkal, 23 százalékra növekedett a szakképzésben várhatóan végzők aránya Magyarországon - emlékeztet az NGM közleménye.