Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az ÁSZ nemzetközi konferenciája a számvevőszékek integritásáról

2016-09-14 19:45:00

 Az ellenőrzött intézmények integritásának folyamatos értékelésén túl a számvevőszékek fontos célkitűzése saját integritásuk fejlesztése, azaz egyfajta mintaadó szervezetté válás - mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke megnyitó beszédében a számvevőszék által rendezett szakmai konferencián szerdán Budapesten.

    Az Állami Számvevőszék és az európai számvevőszékeket tömörítő nemzetközi szervezet, az EUROSAI, valamint annak Kapacitás-fejlesztési Munkacsoportja szervezésében kétnapos konferencia kezdődött az integritásról. A tanácskozásra 18 számvevőszék és két nemzetközi szervezet  36 külföldi résztvevőt delegált.
    Az integritás szó jelentése a konferencia témájának összefüggésében azt jelenti: értékkövető, példamutató működés. Egy szervezet integritásközpontú működése hozzájárul a korrupciós kockázatok felismeréséhez és a korrupció megelőzéséhez - hangzott el.
    Az ÁSZ elnöke kiemelte: a legfőbb ellenőrző szervezetek és az ellenőrzött intézmények szervezeti integritása több ponton hasonlóságot mutat, így mind a szervezeti integritást fokozó eszközökben - mint például a kockázatelemzés -, mind az integritás szervezeti kereteinek kialakításában hasonló kihívások előtt állnak.
    A kétnapos konferencián többek között olyan témák kerülnek napirendre, mint a számvevőszékek etikai alapelveinek keretrendszere, az intézményi átláthatóság és a társadalmi hasznosság fokozása, valamint a kommunikációs technikák alkalmazása a számvevőszéki munka társadalmi hasznosságának növelése érdekében.
    Az Országgyűlés 2013-ban határozatban támogatta, hogy az Állami Számvevőszék vegyen részt a legfőbb ellenőrző intézmények nemzetközi szakmai szervezete (INTOSAI) Fejlesztési Kezdeményezésének (IDI) tevékenységében, és ahhoz szakmai támogatást nyújtson, kiemelt figyelemmel a magyar külgazdasági stratégiára. Az ÁSZ szakmai kezdeményezése alapján a magyar kormány 2016. február 22-én megállapodást kötött az INTOSAI Fejlesztési Kezdeményezésével (IDI) a korrupció elleni harc támogatása érdekében, mellyel Magyarország az IDI korrupcióellenes programjainak jelentős támogatójává lépett elő.