Emma napja van. | 2024.04.19

KDNP: a baloldal továbbra sem támogatja a kormány otthonteremtési programját

2016-09-14 10:16:39

 

A kormánypártok szerint a baloldal továbbra sem támogatja a kormány otthonteremtési programját, amelynek minden egyes elemét kezdettől fogva támadta, és fel is jelentette Brüsszelben. 

 

    A kereszténydemokrata Hollik István szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: a mai napig azt tapasztalják, hogy a baloldal kétségbe vonja az otthonteremtési program lépéseit, támadják azt, egyesek egészen odáig mennek, hogy azt állítják: a baloldal otthonteremtési politikája szélesebb körű volt. 
    Összehasonlításul elmondta: egészen más korszak jött el, mint a baloldali kormányok idején, és a jelenlegi kabinet intézkedéseinek hatása már érezhető, olcsóbb és kiszámíthatóbb lett az otthonteremtés, ma már a magyar családok mernek tervezni.
    Szakértők is egyet értenek azzal, hogy ugrásszerű növekedés várható az új lakások piacán, érezhetően több új lakás épül majd, és megélénkült a lakások adás-vétele is - jegyezte meg. 
    Felidézte, hogy 2010 előtt kiszámíthatatlan, kockázatos és drága volt az otthonteremtés. A rossz otthonteremtési politika következtében a magyar családok közel fele devizahitelbe menekült, ha a baloldalon múlna ismét eltörölnék az otthonteremtési programot - mondta Hollik István, aki szerint az első Orbán-kormány otthonteremtési programját a föld színéről is eltörölték, duplájára - 12-ről 25 százalékra - emelték a lakás áfát, felére csökkent a felvehető kölcsön összege, a kamatplafont a hiteleknél megszüntették, drasztikusan drágítva az otthonteremtést.
    Értékelése szerint azzal, hogy átadták a terepet a bankoknak veszélybe is sodorták a magyar családokat, otthonokat. 
    A baloldal otthonteremtési politikájának legikonikusabb eleme a Fészekrakó program, amit egy év után büntetőeljárásokkal kellett kivezetni, s ezek a mai napig tartanak.
    Kitért arra, hogy a jelenlegi kormány otthonteremtési programjában idén már több mint 14 ezer család igénylését fogadták be 38 milliárd értékben, az igénylők kétharmada már szerződést is kötött, és ugyanilyen arányban a szerződésben kötött támogatásokat meg is kapták. 
    Szólt arról, hogy remélik, a közelmúltban  bejelentett könnyítések hatására még könnyebben lehet családi otthonteremtési kedvezményeket igénybe venni. Megemlítette a családi otthonteremtési kedvezményt, a csökkentett lakásépítési áfát, az áfa visszatérítést és azt, hogy a csok keretén belül 10 milliós kedvezményes hitelt lehet igénybe venni. A kormány jövőre is a családok mellett áll, 2017 az adócsökkentés és otthonteremtés éve lesz: az új lakást vásárlók, a házat építők továbbra is számíthatnak a kedvezményekre - rögzítette.
    Hollik István a házelnök előző napi jászberényi fórumán elhangzottakról kérdésre azt mondta: egyetért, hogy a kényszerbetelepítés nemcsak Magyarország, hanem az összes tagállam számára beláthatatlan következményekkel járna. Nem tudni a tagállamok szociális rendszerét mennyire terhelné meg egy ilyen lépés, és azt sem tudni, pontosan mennyi migránst kellene elhelyezni - tette hozzá. Ez valós veszély, felelősen jár el az, aki erre felhívja a családok figyelmét. 
    A kormány és a Fidesz-KDNP elkötelezett a közszféra és más hivatásrendi dolgozók béremelését illetően, de senki nem kényszerítheti az önkormányzatokat egységes béremelésre - mondta egy másik felvetésre, hozzátéve: azt támogatják, hogy legyen bővülés, de a jogi lehetőség az önkormányzatok kezében van.
    Az országos munkaerőhiányt érintő kérdésre közölte: a kormány dolgozik egy olyan programon, hogy aki kikerül a munkaerő-piacra, annak ne a közmunka-programba kelljen először belépnie. 
    A luxemburgi külügyminiszter finomított szerdai kijelentéséről, hogy szavait figyelmeztetésnek szánta, azt mondta: azokat nem lehet figyelmeztetésnek venni, partnerek között nem ez a figyelmeztetés bevett módja. Ha vannak viták, azokat nem így kell rendezni. 
    Egy olyan ország külügyminiszteréről van szó, amely állam legtöbb bevétele abból származik, hogy adócsalással vádolt és abba keveredett cégeknek nyújt otthont - jegyezte meg.
    Ilyen ország külügyminiszterének óvatosabban kellene fogalmaznia, először neki kellene minden uniós jogszabályt betartani. A nyilvánosság előtt fenyegetni Magyarországot, a Fidesz és a KDNP részéről elfogadhatatlan - jelentette ki a kormánypárti politikus.