Auguszta napja van. | 2024.03.29

Hagymanapot rendeznek Ópusztaszeren

2016-09-14 08:47:43

 

Hagymanapot rendeznek szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, a rendezvényen az is kiderül, ki pucolja legügyesebben a zöldségfélét - tájékoztatta Kodácz Csengele, az intézmény marketingvezetője az MTI-t.

 

    A dél-alföldi régióban a vörös- és fokhagymatermesztésnek évszázados hagyományai vannak. A levéltári adatok szerint Makó környékén már 1760-ban nagy mennyiségben termelték e zöldségféléket, s voltak olyanok, akik kizárólag ezzel a növénykultúrával foglalkoztak. Ám nemcsak a hagyma termesztése, de a hagymapucolás s a kereskedelem is sokaknak megélhetést biztosított a Maros-parti városban.
    Szombaton a skanzenben az egykori hagymások mindennapjaiba tekinthetnek be a látogatók. A makói parasztháznál a vendégek megismerhetik a hagyományos hagymaleves receptjét és megkóstolhatják az elkészült ételt. Kiderül, mi a titka a finom hagymalekvárnak, hogyan kell sütni kemencében a kenyeret. A vállalkozó kedvűek füzért készíthetnek fokhagymából, bútort festhetnek, elleshetik a fafaragók fogásait, a Nomád parkban pedig 10. századi tevékenységeket - nemezelést, kézi orsózást, rokkázást - próbálhatnak ki. A skanzenbe visszatérve pedig lilahagymás zsíros kenyérrel csillapíthatják éhségüket.
    A délutáni hagymapucoló-versenyen a park látogatói próbára tehetik kézügyességüket. A szervezők emlékeztettek: néhány éve, egy Makón rendezett hasonló versenyen a győztes nyolc perc alatt tisztított meg tíz kiló vöröshagymát.