Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ombudsman: a pontatlan sajtóhírek ártanak a gyermekvédelemnek

2016-09-13 18:57:00

 

Az érdemi helyzetelemzést és objektivitást nélkülöző, pontatlan sajtóhírek nem segítik, hanem akadályozzák a gyermekvédelmi rendszer jobbítását, továbbá nagy kárt okozhatnak az érintett gyerekeknek és szakembereknek - közölte az ombudsman helyetteseivel közösen jegyzett keddi közleményében.

 

    Az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben Székely László alapjogi biztos, valamint két helyettese, Szalayné Sándor Erzsébet és Szabó Marcel azokra a hírekre reagált, amelyek szerint a budapesti, Alföldi utcai I. Számú Befogadóotthonban a nevelők édességért, zsebpénzért és kimenőért cserébe szexet kértek a kiskorú gyerekektől. Más hírek szerint a híreszteléssel hozzátartozók álltak bosszút az intézményen, amiért kiemelték a családból a gyereket.
    Ezek a hírek gyakran úgy jutnak el az olvasókhoz - például a közösségi médián keresztül -, hogy híján vannak az érdemi, teljes körű helyzetelemzésnek, a szakmai szempontból nélkülözhetetlen objektivitásnak - áll a közleményben.
    Az alapjogi biztos és helyettesei felhívták a figyelmet arra, hogy a média a "gyakran pontatlan, általánosító, sejtető, bűnbakkereső tudósításokkal" nem segíti, hanem akadályozza a gyermekvédelmi rendszer jobbítását. 
    A gyermekeket érintő, tévedésen, félreértésen alapuló vagy kellő körültekintés nélkül közreadott hírek révén olyan torzított kép kerülhet a nyilvánosság elé, amely nagy kárt okozhat az érintett gyerekeknek és szakembereknek egyaránt - hangsúlyozták.
    A közleményben felidézték: az ombudsmani hivatalban az elmúlt időszakban lefolytatott számos vizsgálat alapján világos, hogy a gyermekvédelmi jelzőrendszer működése problémákkal terhelt. 
    Számos ombudsmani jelentés hívja fel a figyelmet arra, hogy a rendszerben dolgozó szakemberek munkája amennyire nélkülözhetetlen, annyira túlterhelt is - írták.
    Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala minden olyan esetben szóvá teszi a széles nyilvánosság, valamint a szakma előtt a gyermekvédelmi rendszer belső működési anomáliáit, amikor annak szükségességét tényszerűen is igazolják a vizsgálatok - húzták alá.
    Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága múlt csütörtökön azonnali vizsgálatot rendelt el az Alföldi utcai, I. Számú Befogadóotthonban. Másnap Czibere Károly államtitkár úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy a korábbi ellenőrzések nem kifogásolták az intézményben végzett szakmai munkát.
    A Budapesti Rendőr-főkapitányság szintén múlt pénteki közlése szerint kiskorú veszélyeztetése bűntett gyanúja miatt nyomoznak ismeretlen tettes ellen egy VIII. kerületi intézetnél.