Tivadar napja van. | 2024.04.20

Továbbra is alacsony az infláció Németországban

2016-09-13 07:38:05

 

Továbbra is alacsony az infláció Németországban. 

 

    A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) kedden közölt végleges adatai szerint az egy évvel korábbihoz képest 0,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak augusztusban, csakúgy mint az előző hónapban. 
    Az előző hónaphoz viszonyítva stagnáltak az árak augusztusban, de az előzetes adatok még 0,1 százalékos növekedést mutattak. Júliusban 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak havi összehasonlításban. 
    Az uniós harmonizált fogyasztói árindex (HICP) augusztusban 0,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest, havi összevetésben viszont 0,1 százalékkal csökkent. A végleges adatok azonosak az augusztus 30-án közölt előzetesekkel.
    Júliusban az uniós harmonizált fogyasztói árindex éves összevetésben és havi szinten is 0,4-0,4 százalékkal emelkedett.
    Augusztusban is az energiaárak csökkenése fogta vissza az inflációt. Az egy évvel korábbihoz képest a háztartásokban felhasznált energia és az üzemanyagok ára 5,9 százalékkal esett, lassabb ütemben a júliusi 7,0, a júniusi 6,4, a májusi 7,9, az áprilisi 8,5 és a márciusi 8,9 százalékos csökkenésnél. 
    Az élelmiszerárak éves összehasonlításban 0,9 százalékkal, a szolgáltatások pedig 1,3 százalékkal drágultak, míg a lakbérek 1,2 százalékkal emelkedtek augusztusban. 
    Az adatok azt mutatják, hogy az euróövezet legnagyobb gazdaságában továbbra is gyenge az árnyomás, dacára az Európai Központi Bank (EKB) rendkívül laza monetáris politikájának. Az EKB arra számít, hogy az euróövezetben lassan emelkedni kezd az infláció a következő hónapokban, de még évekig nem éri el a 2 százalékos éves célszámot.