Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kedden még igényelhető az iskolákban a méhnyakrák elleni védőoltás

2016-09-12 14:18:52

 

Szeptember 13-ig, keddig igényelhető az iskolákban a méhnyakrák elleni védőoltás, a humán papilloma vírus (HPV) elleni oltás azoknak az iskolás korú lányoknak jár térítésmentesen, akik betöltötték a 12. életévüket és az általános iskola 7. osztályába járnak.

 

    Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal az MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében emlékeztetett arra, az oltás beadásának feltétele a szülői nyilatkozat, ezt kell eljuttatni az iskolai védőnőnek.
    A védettséghez két oltás szükséges, hat hónap különbséggel. A vakcina első adagját 2016 októberében a felkarba adja majd be az iskolaorvos, a második oltást pedig 2017 tavaszán kapják meg a lányok.
    A 2014-ben a nemzeti védőoltási programba emelt, méhnyakrák elleni iskolai kampányoltás az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) adatai szerint rendkívül sikeres: az oltási program kezdetétől a jogosultak mintegy 80 százaléka, azaz több mint 70 ezer iskolás lány szülei döntöttek úgy, hogy kérik gyermeküknek a védőoltást. Ennek nyomán az elmúlt két tanévben az iskolaorvosok összesen mintegy 150 ezer térítésmentes méhnyakrák-megelőző vakcinát adtak be. A 2015-2016-os oltási kampány eredményességére ugyancsak jellemző, hogy az iskolák egyötödében az oltásra jogosult összes lány szülei igényelték a védőoltást.
    Az állam által biztosított, méhnyakrák elleni védőoltás és annak beadatása a jogosultak számára mindkét dózis esetében térítésmentes, a költségeket a központi költségvetésből fedezik. A nemzeti védőoltási programba bekerült vakcina 93 százalékot meghaladó védelmet nyújthat a méhnyakrák ellen a korábban HPV-vel nem fertőzött lányok esetében - írták.