Tivadar napja van. | 2024.04.20

OGY - Kövér: Magyarország és Lengyelország kezdeményező akar lenni az Európáról szóló vitában

2016-09-12 11:09:41

 

Magyarország és Lengyelország kezdeményező szerepet szeretne betölteni az Európa jövőjéről folytatott vitában - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke hétfőn Budapesten, miután az Országházban fogadta Stanislaw Karczewskit, a lengyel szenátus elnökét.

 

    Kövér László kifejtette: mindenki érzékeli Európában - amire a migrációs válság irányította rá a figyelmet, de nem ez okozta önmagában -, hogy az unió mint intézményrendszer és Európa mint értékközösség, politikai közösség kritikus ponthoz, válaszúthoz érkezett. Nagyon komoly válságjelenségek vannak az európai gazdaságban, a demokratikus fejlődésben és az EU intézményeinek a működésében - vélekedett.
    Hangsúlyozta: itt az idő - különösen a Brexit után -, hogy komolyan számot vessünk azzal, "mit szeretnénk a jövőben elérni", milyen Európát, milyen uniót szeretnénk a gyermekeinkre, unokáinkra hagyni. Ebben a vitában Lengyelország és Magyarország nemcsak össze akarja hangolni az álláspontját, hanem kezdeményező szerepet szeretne betölteni - magyarázta. 
    Az Országgyűlés elnöke elmondta: Közép-Európa jelentősége egyre inkább felértékelődik, gazdaságilag ma a visegrádi négyek a legdinamikusabban fejlődő régiója az EU-nak, és ennek politikai következményekkel kell járnia. Véget kell vetni annak a korszaknak, amikor akár Brüsszelből, akár valamelyik régi tagállam fővárosából próbálják diktálni a magatartási szabályokat Közép-Európának, kettős mércét alkalmazva - közölte. 
    Kövér László kijelentette: igenis egyenrangú félként kell minket számításba venni, feltéve, ha mások is erős EU-ban gondolkodnak, hiszen "minden ellenkező beállítás ellenére" a V4 nem Európa gyengítésében, hanem erősítésében érdekelt. Az a politika vezet működőképes, hatékony, mindenki által tiszta lelkiismerettel vállalható, támogatható Európához, amelyet mi kínálunk, amelyben értékek alapján szeretnénk a jövőt alakítani - mondta.
    A házelnök úgy vélte, a magyar-lengyel kapcsolatok fontossága a visegrádi és az európai uniós kereteken is túlmutat, hiszen abban is egyetértünk, hogy "Európa újraegyesítése még nem fejeződött be".
    A magyar és a lengyel törvényhozás vezetői közötti találkozók gyakorisága mutatja e kapcsolat európai léptékben is kiemelkedő intenzitását - mondta. Hozzátette: Magyarország és Lengyelország együttműködése a gazdaság és a kultúra területén is jelentős.
    Stanislaw Karczewski hangsúlyozta: Lengyelország támogatásával a magyar hang erősebb lesz az Európai Unióban. Fontosak a kétoldalú és V4-es találkozók, mert ezek erősebbé teszik a régiót - emelte ki.
    Emlékeztetett: a múlt héten a lengyelországi Krynicában rendezett gazdasági fórumon egyeztettek a V4-es miniszterelnökök, továbbá Orbán Viktor kormányfőnek Az év embere díjat adták át, valamint a nyilvánosság előtt konzultált a magyar miniszterelnök és Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke.
    Stanislaw Karczewski kitért arra is: hálásak azért, ahogyan Magyarország bánik a nemzetiségekkel.
    Közölte: találkozni fog a köztársasági elnökkel és a miniszterelnökkel is, és szeretné meghallgatni Orbán Viktor felszólalását a parlamentben.