Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szakértő: a terrorizmusellenes javaslatok egy része kampányfogás

2016-09-12 08:38:59

 

Franciaországban egyes terrorizmusellenes javaslatok, mint például a szélsőségesek ügyeinek tárgyalására létrehozandó különbíróságok ötlete, csupán az elnökválasztási kampány részeinek tekintendők - mondta a Budapesti Corvinus Egyetem docense az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

 

    Szűcs Anita Nicolas Sarkozy - a jövő májusi választáson a tisztségért újrainduló - volt francia államfő javaslatára utalva azt mondta: ezzel a politikus nyitott kapukat dönget, ugyanis az országban már érvényben van a deradikalizációs program, amelynek része a szélsőségesként azonosítottak minél korábbi és minél hatékonyabb elkülönítése a társadalomtól.
    A kampány másik visszatérő témájáról, a burkini viselésének tiltásáról szólva az egyetemi docens azt mondta: a legfőbb közigazgatási bírósági szerv, az Államtanács már kimondta, hogy a tiltás alkotmánysértő, így a jövőben az ilyen önkormányzati jogszabályokat megtámadhatják a bíróságon. Az egész testet elfedő fürdőruha viselésének tiltása az ország egészét tekintve egyébként is szokatlanul radikális lépés, nem véletlen, hogy csak a szélsőjobb bástyájának tekinthető déli területeken merült fel - jegyezte meg.
    Franciaországban rendszeresen mérik a társadalmi integráció sikerességét, valamint a toleranciát. Az elérhető legfrissebb, 2015-ös adatok szerint a franciák 71 százalékának nem a muszlimokkal vagy az arab származásúakkal van problémája, hanem csak a radikalizmussal. Tehát a franciák cizelláltabban látják ezt a kérdést - mondta, hozzátéve: az országnak 1920 óta van muszlim kisebbsége.