Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az EBESZ a Krímbe nem küld megfigyelőket az orosz parlamenti választások alkalmából

2016-09-12 08:19:21

 

Nem küld megfigyelőket a Krím félszigetre a szeptember 18-i orosz parlamenti választásokra a Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Irodája (ODIHR) - közölte Jan Petersen, az intézmény oroszországi missziójának vezetője.

 

    Az Izvesztyija című orosz napilap hétfői számában megjelent interjújában Petersen elmondta, hogy az ODIHR megfigyelői Oroszország minden régiójában jelen lesznek, de mivel "az EBESZ munkája a tagországok konszenzusán alapul, a Krím nem része a megfigyelésünknek".
    "Jelentésünkben semmi sem szerepel majd a félszigetről" - jelentette ki arra a kérdésre válaszolva, hogy a misszió elismeri-e a krími választások eredményét.
    Elmondta, hogy az ODIHR 300 "rövidtávú" megfigyelője a hét folyamán érkezik meg Oroszországba, további 64 fő pedig egy hónapon át folytatja tevékenységét. Emellett a választás napján az EBESZ Parlamenti Közgyűlésének mintegy 100 tagja utazik a helyszínre, de Petersen nem tudta megmondani, hogy őket milyen státusban akkreditálják majd.
    Oroszországban vasárnap választják meg az Állami Duma (a szövetségi parlament alsóháza) 450 új képviselőjét, a honatyák egyik felét egyéni körzetben, a másik felét pedig országos pártlistáról. Az előrejelzések szerint mind az egyéni, mind a listás eredmények alapján a kormányzó Egységes Oroszország marad a törvényhozás meghatározó frakciója. A választásokra 14 párt állított országos listát. A parlamentbe az juthat be közülük, amelyik megszerzi a szavazatok legalább 5 százalékát. A bekerülési küszöb korábban 7 százalék volt.
    Ugyanezen a napon választják meg 39 régió képviseleti szervét, az Oroszországi Föderációt alkotó 85 entitás közül hétnek a vezetőjét, valamint mintegy 5 ezer önkormányzatot. Az összesen 38 ezer mandátumért több mint 103 ezer jelölt indul, 49 párt és hat társadalmi szervezet képviseletében.
    A Krímet és az Ukrajnában különleges státusú Szevasztopolt Oroszország 2014 márciusában foglalta el, és a még ugyanabban a hónapban megtartott helyi népszavazás nyomán "integrálta" is a területet. A félsziget elcsatolását csak Fehéroroszország, Afganisztán, Kuba, Észak-Korea, Nicaragua, Szíria és Venezuela ismerte el.