Andrea napja van. | 2024.04.18

Szijjártó: az ország számára van tétje a népszavazásnak

2016-09-10 15:49:49

 Nem a kormány, hanem az ország számára van tétje a kényszerbetelepítésről szóló október 2-i népszavazásnak - mondta Szijjártó Péter külügyminiszter szombaton a Somogy megyei Kötcsén.

    A Polgári Piknik elnevezésű rendezvényre érkező külügyminiszter a találkozónak helyet adó Dobozy kúria előtt újságíróknak kifejtette: a referendum tétje az, hogy Európában először egy nemzet elmondhatja, mit gondol a bevándorlásról. "Ha elég erőteljesen mondják el a magyar emberek, hogy nem fogadják el a kényszerbetelepítést, nincs az az európai vezető, aki figyelmen kívül hagyhatja ezt" - fogalmazott.
    Közlése szerint a kormány számára is jelentősége van a népszavazásnak, amely politikájának megerősítését hozhatja. "Olyan erőteljes háttérrel tudjuk tenni a dolgunkat Brüsszelben, amilyen nincs más kormánynak" - fűzte hozzá.
    Szijjártó Péter azt mondta, sokan nem mérik fel azt a reális veszélyt, amelyben Európa van. "Gyakorlatilag a török kormány kezébe helyeztük Európa biztonságának kérdését, közben a Nyugat-Balkán európai integrációja lassan halad" - hívta fel a figyelmet.
    Eközben európai vezetők kritizálják a török vezetést, noha Törökországon múlik, hogy elenged-e egy több milliós migránsáradatot, a Nyugat-Balkánon pedig az múlik, hogy a bevándorlók megállnak-e Magyarország déli határa előtt - fűzte hozzá.
    Kérdésre válaszolva az osztrák-magyar kapcsolatokról Szijjártó Péter azt mondta, az Osztrák Néppárttal zökkenőmentes a kapcsolata a kormánynak, a szociáldemokratákkal vannak politikai konfliktusok. Világossá tettük az osztrákoknak, hogy mi az európai szabályoknak megfelelően járunk el, az illegális bevándorlókat oda kell visszaküldeni, ahol először beléptek az unió területére. Magyarország biztosan nem volt első belépési pont - húzta alá.
    A találkozóra érkező Pintér Sándor belügyminiszter újságírók előtt többek között azt mondta, hogy tervezik a déli határon lévő kerítés megerősítését, és ha a bevándorlási helyzet rosszabbodik, elkezdik építeni azt.