Auguszta napja van. | 2024.03.29

Megújított önteszteket dolgozott ki az ÁSZ

2016-09-09 11:24:00

 

 Megújított öntesztekkel támogatja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az ellenőrzötteket péntektől - közölte a hivatal az MTI-vel.

 

    Azt írták, hogy folyamatosan aktualizálják a honlapjukat, és mostantól érhetőek el a belső kontrollrendszer fejlesztését támogató megújított öntesztek a központi alrendszer intézményei, valamint a települési önkormányzatok számára.
    Ezek kitöltésével a szervezetek pontos képet kaphatnak saját működésük szabályozottságáról, belső kontrollrendszerük állapotáról, és elősegíthető ezek javítása - hangsúlyozták, hozzátéve: az ÁSZ közpénzügyi támogató, tanácsadó funkciójához kapcsolódóan 2014 novemberében indította el öntesztjeit, amelyeket eddig több mint 5400-szor töltöttek le a honlapról.
    Kitértek arra: az elmúlt évek ellenőrzési tapasztalatai arra világítottak rá, hogy a szabálytalanságok jelentős részben a szabályszerű gazdálkodást megalapozó és a korrupciós kockázatokat mérséklő belső kontrollrendszer kialakításában meglévő hiányosságokra vezethetők vissza, éppen ezért az ÁSZ ellenőrzései során kiemelten összpontosít erre a területre.
    Az öntesztek kidolgozásával és közreadásával az ÁSZ célja, hogy ellenőrzési tapasztalatait hasznosítva támogassa a közpénzt felhasználó szervezetek szabályszerű működését. Bővülő tapasztalatai alapján folyamatosan fejleszti és aktualizálja az önteszteket.
    A települési önkormányzatok és a központi költségvetési intézmények pénteken elérhetővé tett, megújított öntesztjei mintegy 3200 települési önkormányzat és 700 központi költségvetési intézmény - például kórházak, szociális, oktatási és kulturális intézmények - szabályszerű gazdálkodásához járulnak hozzá - írták.
    Az öntesztek kitöltése nem kötelező - olvasható a közleményben.