Auguszta napja van. | 2024.03.29

Ma kezdődik a 13. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

2016-09-09 06:13:05

 

Ma kezdődik a 13. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, amelyen 18 játékfilm versenyez. A fesztivál díszvendége, Juliette Binoche francia színész a pénteki nyitónapon átveszi a fesztivál frissen alapított Európa-díját. 

 

    Új programstruktúrával, erősebb versenyválogatással és minden eddiginél változatosabb szekciókkal jelentkezik az idei filmfesztivál, amely szeptember 18-ig tart. A versenyprogram új kisjátékfilmes és animációs egységgel, a CineNewWave-vel bővül, de elindul az új éjszakai vetítéssorozat, a Midnight Screenings is. Emellett újdonság a zenére összpontosító MusicDocs szekció, valamint a Filmkrtikusok Nemzetközi Szövetségével (FIPRESCI) együttműködve, idén először meghirdetett Talent Campus. 
    A fesztivál díszvendége Juliette Binoche, a megnyitón a francia színésznő főszereplésével készült Krzysztof Kieslowski Három szín: Kék című filmjét játsszák. 
    Az idei nagyjátékfilmes versenyprogramba tizennyolc mű került be. Olyan alkotások vannak köztük, mint Az ember, aki mindent tudott (Swiss Army Man) vagy az új-zélandi Taika Waititi rendezte Vademberek hajszája és a neves amerikai rendezőnő, Kelly Reichardt legújabb munkája, az Egyes nők. 
    Három szekcióban, három magyar alkotás mozipremierjét is láthatja a közönség, a vetítéseket pódiumbeszélgetések követik. A nagyjátékfilmes versenyszekcióban először mutatják be Magyarországon Hajdu Szabolcs: Ernelláék Farkaséknál című filmjét, amely idén Karlovy Varyban elnyerte a Kristály Glóbuszt.
    A zenei témájú filmek szekciójában, a MusicDocs-ban mutatják be a közönségnek Bereczki Csaba Soul Exodus című dokumentumfilmjét, amelyben klezmerzenészek, nyugatról utaznak keletre, hogy kelet-európai gyökereiket megtalálják. 
    A Kitekintő szekcióban lesz a hazai mozipremierje Tasnádi István forgatókönyvíró első filmrendezésének, a Memónak.
    A fesztivál vendége lesz többek között Prabda Yoon thaiföldi író, akinek első játékfilmjét a Motel Mist mutatják be, Roger Deutsch amerikai független filmes, aki az amerikai-magyar koprodukcióban készült Fiú a vonaton című új filmjét kíséri el a fesztiválra. Anca Miruna Lazarescu román-német filmrendező szintén első játékfilmje, a részben magyar koprodukcióban készült Utazás apánkkal bemutatójára érkezik az eseményre.
    Miskolcra látogat Pierre Filmon francia dokumentumfilmes, aki Zsigmond Vilmosról készített portréfilmet, Juliette Binoche francia színész mellett a nyitó hétvége vendége lesz Damjan Kozole szlovén filmrendező, aki Nightlife című filmjével a legjobb rendezésért járó díjat nyerte el az idén Karlovy Varyban. 
    A CineClassics fókuszában idén Krzysztof Kieslowski Három szín-trilógiája áll, de levetítik Makk Károly Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező teljes körűen restaurált Szerelem és Egymásra nézve című filmjeit is. Makk Károly kapja az idén a fesztivál életműdíját. A Szerelem vetítése után a rendezővel Báron György filmesztéta beszélget.