Auguszta napja van. | 2024.03.29

Egy mexikói szenátor visszakövetelné Texast és Kaliforniát, ha Trump lesz az elnök

2016-09-09 06:10:18

 

Egy mexikói szenátor csütörtökön felvetette, hogy országa akár vissza is követelhetné Texast és Kaliforniát, ha Donald Trump lesz az elnök, és felmondja az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt.

 

    Armando Rios Piter szenátor szerint ez esetben Mexikó semmisnek tekinthetné többek között azt az 1848-ban kötött kétoldalú egyezményt, amelynek értelmében a két déli állam Mexikótól az Egyesült Államokhoz került.
    A szenátor, aki erről törvényjavaslatot is benyújt a mexikói törvényhozásban, a The Telegraphnak adott interjút Mexikóvárosban.
    Armando Rios Pitert - sok mexikóival együtt - felháborította, hogy az amerikai republikánusok elnökjelöltje, miután Enrique Pena Nieto mexikói elnök meghívására a múlt héten Mexikóvárosba látogatott, hazatérvén keményhangú beszédben jelentette be, hogy ha elnök lesz, megépítteti a korábban ígért falat a két ország határán, a költségeket pedig Mexikóval fizetteti meg. "Elnökünk történelmi hibát követett el azzal, hogy egy ilyen embert meghívott az országunkba" - nyilatkozta az angol lapnak a mexikói szenátor, aki a baloldali Demokratikus Forradalom Pártja (PRD) politikusa.
    A szenátor a brit lapnak kifejtette, hogy olyan törvénytervezetet készül beterjeszteni, amelynek célja - ahogyan fogalmazott -, "hogy felmérje és megelőzze mindazon negatív következményeket, amelyek Mexikót érnék, ha Donald Trump lesz az Egyesült Államok elnöke".
    A mexikói politikus törvényjavaslata várhatóan három területet érint. Egyrészt megtiltaná a pénzügyminisztériumnak, hogy közpénzt használjon fel minden olyan projekthez, amely "sérti az ország érdekeit", vagyis jogtalan lenne a Trump által emlegetett fal költségeinek kifizetése. Másrészt ha Trump semmisnek mondaná ki az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA), akkor felmondanák a két ország között érvényben lévő 75 kétoldalú megállapodást, köztük azt az 1848-ban kötött, úgynevezett Guadalupe Hidalgo-egyezményt, amely lezárta a mexikói-amerikai háborút és amelynek eredményeképpen az Egyesült Államok része lett Texas és Kalifornia teljes területe, valamint Arizona, Colorado, Új-Mexikó, Nevada, Utah és Wyoming területeinek nagy része is. Végül a szenátor javaslata szerint Mexikó az ott élő amerikaiakra kivetett adóval torolhatná meg, ha az Egyesült Államokban dolgozó mexikóiak hazautalt pénzeit visszatartanák, hogy abból finanszírozzák a határon építendő fal költségeit.
    Rios Piter szenátor szerint a nagyon jelentős kétoldalú egyezményeket szinte bizonyosan nem mondják fel, de mint az angol újságírónak fogalmazott: "jobb előre törvényben rögzíteni, hogy az Egyesült Államok sokat veszíthet, ha nekitámad Mexikónak". 
    A szenátor hozzátette, hogy törvényjavaslata tartalmáról egyelőre még egyeztet a többi törvényhozóval, de reményei szerint a jövő héten már a parlament elé terjesztheti.