Gedeon napja van. | 2024.03.28

Brexit - Guy Verhofstadt képviseli az EP-t a Brexit tárgyalásain

2016-09-08 19:37:00

 Guy Verhofstadt egykori belga miniszterelnök képviseli az Európai Parlamentet (EP) az Európai Unióból történő brit kilépésről (Brexit) folytatandó tárgyalásokon - tudatta közleményében az uniós parlament csütörtökön.

    Verhofstadt feladatai közé tartozik majd a parlament teljes körű tájékoztatása a tárgyalások fejleményeiről és segít előkészíteni az EP álláspontját szorosan együttműködve az EP házbizottságaként működő, a parlamenti elnököt és a frakcióelnököket tömörítő elnökök konferenciájával.
    Az uniós intézmények közül az Európai Parlament jelölte meg utolsóként a Brexitről folytatandó tárgyalások tagját Guy Verhofstadt személyében, aki jelenleg az EP liberális frakciójának elnöke.
    Az Európai Bizottság részéről Jean-Claude Juncker elnök Michel Barnier volt francia külügyminisztert, volt uniós biztost jelölte ki idén júniusban, hogy előkészítse, illetve vezesse a tárgyalásokat az Európai Unióból történő brit kiválásról, amelyről a szigetország népszavazáson döntött.
    Barnier korábban a külügyi és a mezőgazdasági tárcát is vezette Franciaországban, 1999 és 2004, majd 2010 és 2014 között pedig az Európai Bizottság tagja volt.
    Az EU miniszteri tanácsának úgynevezett Brexit-munkacsoportját pedig Didier Seeuws belga diplomata vezeti majd. Seeuws 2014 végéig Herman Van Rompuynek, a tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács akkori elnökének közeli munkatársa volt. Jelenleg az Európai Tanácson belüli egyik igazgatóságot vezeti.
    Az Egyesült Királyságban június 23-án tartottak népszavazást arról, hogy a szigetország továbbra is az Európai Unió tagja maradjon-e. A végeredmény szerint a szavazáson részt vett brit választók 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százaléka pedig a bennmaradásra.
    Az EU csúcsvezetői többször is amellett foglaltak állást, hogy mielőbb meg kell kezdeni az Egyesült Királyság kiválásáról szóló tárgyalásokat, a brit kormány azonban mindezidáig nem jelentette be hivatalosan kilépési szándékát az Európai Uniónak.