Andrea napja van. | 2024.04.18

Zászlóvita a román hadsereg 1944-es sepsiszentgyörgyi bevonulása évfordulóján

2016-09-08 18:39:00

 Ismét felélénkült a zászlóvita Sepsiszentgyörgyön a várost 1944-ben elfoglaló román hadsereg bevonulásának évfordulóján - jelentette csütörtökön a Maszol.ro erdélyi portál.

    Csütörtök délben katonai parádéval, ortodox istentisztelettel és koszorúzással emlékeztek a román közösség helyi vezetői a 72 évvel ezelőtti eseményre. Ekkor egy román katona tűzött ki piros-sárga-kék lobogót a városháza tornyára.
    Antal Árpád polgármester a múlt héten közölte, hogy a háborús veteránok iránti tisztelet jeléül az évforduló napjára kitűzik a román zászlót a polgármesteri hivatal tornyára. Azt is hozzátette azonban, hogy a toronyra tavaly visszatették azt a toronydíszt, amely műszakilag lehetetlenné teszi, hogy huzamosabb ideig zászló díszítse a tornyot, ezért egy nap után le is veszik azt.
    A csütörtöki ünnepségen Sebastian Cucu prefektus, a román kormány Kovászna megyei megbízottja arról beszélt, hogy 72 évvel ezelőtt a román hadsereg vérrel szabadította fel a várost "a horthysta-fasiszta uralom alól". A kormánybiztos sérelmezte, hogy az 1994-ben ismét kitűzött trikolórt tavaly az épület felújítása során eltávolították, és kijelentette: hogy ha a helyi önkormányzat tiszteli a történelmi igazságot és a román népet, akkor többé nem távolítja el a városháza tornyáról a zászlót. Úgy vélte, az önkormányzat azzal tehetne egy lépést a normalitás felé, ha örökre az épület tornyán maradhatna a román zászló.
    Az egy évvel ezelőtti megemlékezés botrányba fulladt, mert a megemlékezőknek egy létrás tűzoltókocsival sem sikerült kitűzniük az épületre a Bukarestből katonai stafétával hozott zászlót. Gabriel Oprea akkori miniszterelnök-helyettes a sepsiszentgyörgyi elöljárók felelősségre vonását követelte.
    A román törvények értelmében a közhivatalok homlokzatára kell kitűzni Románia és az Európai Unió zászlaját. A román hatóságok korábban a törvényt beszűkítő módon értelmezték, amikor eltávolíttatták a homlokzatról a törvényben elő nem írt, de nem is tiltott székely zászlót.
    Sepsiszentgyörgy korábbi polgármesterére, Albert Álmosra 2002-ben tetemes pénzbírságot rótt ki a prefektus, amikor eltávolíttatta a városháza tornyára kitűzött román zászlót, és a bírságot a volt polgármesternek bírósági úton sem sikerült érvénytelenítenie. 2010-ben azonban az Emberi Jogok Európai Bírósága kártérítés fizetésére kötelezte a román államot amiatt, hogy a román bíróságok indoklás nélkül utasították el a volt polgármester zászlóügyben benyújtott óvását.
    A közel 55 ezer lakosú Sepsiszentgyörgyön a lakosság 77 százaléka vallotta magyarnak magát a 2011-es népszámláláson.