Tivadar napja van. | 2024.04.20

Időjárás-jelentés

2016-09-08 18:14:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

  Várható időjárás az ország területén péntek estig
   
    A sok napsütés mellett pénteken is időnként megnövekszik a felhőzet, csapadék nem várható. Az ország nagy részén többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de pénteken az Alföldön megélénkül a keleti, északkeleti szél. Éjszaka helyenként párássá válik a levegő.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 11 és 17 fok között valószínű, de a hidegre érzékeny helyeken hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 30 fok körül alakul.
    Időjárási helyzet Európában
   
    Európa nagy részén folytatódik az ilyenkor megszokottnál melegebb, nyárias idő. Kontinensünk középső területein szinte zavartalanul napos, száraz az idő, a csúcshőmérséklet 24 és 33 fok között változik. Ugyanakkor a Földközi-tenger középső medencéje fölött egy magassági hidegörvény hatására erőteljes a gomolyfelhő-képződés, és záporok, zivatarok fordulnak elő, helyenként felhőszakadás és ennek következtében villámárvíz is kialakul. Olaszország déli részén, valamint Görögországban mérsékeltebb a felmelegedés, délután mindenütt 30 fok alatt marad, Macedóniában helyenként még a 20 fokot sem éri el a hőmérséklet. Továbbra is kánikula van Spanyolországban, ahol a nappali órákban általában 35, 40 fokot mérnek, de Portugáliát már elérte egy hidegfront, emiatt mérséklődött a meleg. Változékonyabb az idő szárazföldünk északnyugati, északi vidékein, arrafelé ciklonok és frontjaik alakítják az időjárást. Gyakran erősen felhős az ég, és többfelé esik az eső, záporeső. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 23 fok között alakul, de helyenként a 10 fokot sem éri el. Péntek estig a Kárpát-medence időjárását továbbra is anticiklonális hatások alakítják, folytatódik a nyárias idő.