Gedeon napja van. | 2024.03.28

Vona: a Jobbik az egyetlen alternatíva a 2018-as választáson a Fideszen kívül

2016-09-08 14:33:00

 A Jobbik az egyetlen alternatíva a 2018-as választáson a Fidesz-KDNP alkotta jelenlegi kormányon kívül - jelentette ki a párt elnöke a Győr-Moson-Sopron megyei Dunakilitin csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján, ahol egyben bemutatta a párt három új szóvivőjét.

    A Jobbik Magyarországért Mozgalom szeptember 7. és 8. között Dunakilitin tartja kihelyezett frakcióülését. A tanácskozás főbb témái: az egészségügy, az oktatás és a korrupció. 
    Vona Gábor elmondta: látszik, hogy a 2018-as választás tétje leegyszerűsödött, mert a baloldal nem lábalt ki a válságból, s véleménye szerint nem csak nem tudnának kormányozni, de nem is akarnak, "lemondtak a 2018-as választásról". Így egyedüli alternatívaként a Jobbik maradt a jelenlegi kormány ellenfele.
    A pártelnök a frakcióülés témáit részletezve elmondta, hogy az idén év elején indított valódi nemzeti konzultáció című társadalmi egyeztetést követően 14 kérdést vitatnak meg a frakció tagjai, de a kérdéseket, amelyeket október 2-a után kezdenek eljuttatni az emberekhez, majd csak a népszavazás után szeretnék nyilvánosságra hozni. 
    Hangsúlyozta: arra kérnek mindenkit, hogy válaszoljanak majd a kérdésekre, mert a beérkezett vélemények alapján fogják majd megalkotni kormányprogramjukat.
    A néppártosodás folyamata sikeresen lezárult, s a következő időszakban a választásra és a kormányzásra szeretnének felkészülni - hangoztatta.  
    Hozzáfűzte: szeretnék visszaadni a társadalomnak a reményt, amely súlyosan megcsappant. Vissza szeretnék adni az embereknek a hitet, hogy Magyarország szabadabb, biztonságosabb és jobb létet biztosítani tudó országgá válhat - mondta. 
    A másik fontos feladatként a munkabér emelését jelölte meg Vona Gábor. Úgy fogalmazott, hogy "az Európai Unióba való csatlakozásunk egyik legigazságtalanabb problémája, hogy a magyar emberek európai színvonalú árakon vásárolnak, de ázsiai béreket kapnak." Céljuk, hogy megakadályozzák az emberek elvándorlását. A munkabéremelés lehetőségeiről pénteken egyeztetnek - hangzott el. 
    Vona Gábor beszélt arról is, hogy a remény, a hit és a jólét mellett a szabadságérzetet is szeretnék visszaadni az embereknek. Mint fogalmazott, "a Fidesz, miközben a szuverenitásunkat az MSZP-nél legalább látszatra, de jobban védi, addig Magyarországon elvette a belső szabadságot és egy fullasztó érzés uralkodott el". 
    A pártelnök bemutatta a párt három új szóvivőjét is: Szűcsné Major Ildikót, Jakab Pétert és Apáti Istvánt, akik Mirkóczki Ádám jelenlegi szóvivővel megosztva látják el a feladatokat. 
    Szűcsné Major Ildikó a Heves megyei közgyűlés jobbikos képviselője 2010 óta. Területe az oktatás, a szociális, a nők és a családokat érintő témakörök lesznek. 
    Jakab Péter a párt miskolci frakcióvezetője, 2012 óta a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei alelnöke. Területe a hazai létbiztonság megteremtése, a közbiztonság, a rendvédelem, a korrupció, a bérrendezés és az egészségügy területei lesznek. 
    Apáti István hat éve a párt országgyűlési képviselője, területe az igazságszolgáltatás, a magyar-cigány együttélés, az egészségügy és a gazdák érdekképviselete. 
    Kérdésre válaszolva a pártelnök az október 2-i népszavazásról elmondta, hogy arra buzdít mindenkit, utasítsa el a kvóta kérdést. Aggályát fejezte ki ugyanakkor, hogy Orbán Viktor miniszterelnök óriási kockázatot vállal a népszavazással, mert ha az érvénytelen lesz, Brüsszel azt mondhatja, hogy a magyar emberek nem utasították el a betelepítést. Álláspontja szerint egyszerűbb és költséghatékonyabb eszköz lehetett volna az alaptörvény módosítása. 
    Az újságírói beszervezésről szóló hírekről szintén kérdésre válaszolva mondta el, hogy az eset megdöbbentő, de "nem lepte meg és biztos, hogy nem ez az első eset."
    Mirkóczki Ádám szóvivő, a nemzetbiztonsági bizottság tagja elmondta, hogy a jövő heti nemzetbiztonsági bizottsági ülésen "súlyos kérdésekre kell válaszolnia a Belügyminisztériumnak és az Alkotmányvédelmi Hivatalnak", vélhetően zárt ülésen. Álláspontja szerint az eset köszönőviszonyban sincs a nemzetbiztonsággal, az inkább egy rosszul sikerült beszervezési ügy.