Auguszta napja van. | 2024.03.29

Hornung Ágnes: nem kötelező, csupán lehetőség az alapszámla-nyitás

2016-09-07 19:59:00

 

A magánszemélyek számára az alapszámla nyitása csupán egy lehetőség, de nem kötelesség - hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára az MTI-nek szerdán.

 

    Hornung Ágnes elmondása szerint az alapszámla-szolgáltatást mindenki igénybe veheti, ha számára ez a legmegfelelőbb konstrukció. Az államtitkár leszögezte ugyanakkor, hogy "nincs mitől tartaniuk a nyugdíjasoknak, ha szeretnék, továbbra is a postás hozza majd nekik a nyugdíjat". 
    Hangsúlyozta: az október közepén hatályba lépő új szabály a pénzügyi tudatosság fejlesztését szolgálja. Alapszámlát gyakorlatilag bárki nyithat, így például azok számára is köteles a bank biztosítani ezt a szolgáltatást, akiknek nincsen állandó lakhelyük, rendszeres jövedelmük - tette hozzá. 
    Az államtitkár emlékeztetett, hogy a hitelintézetek csak a jogszabályban meghatározott kivételes esetekben - például terrorizmus vagy pénzmosás gyanúja esetén - tagadhatják meg a számlanyitást. 
    A jogszabály arra is kötelezi a hitelintézeteket, hogy a számlanyitást megelőzően tájékoztassák az ügyfelet az alapszámla, valamint a hitelintézet által vezetett más fizetési számlák közötti eltérésekről, ideérve használatuk feltételeit, díjait, illetve költségeit. A bankoknak ősztől kötelező olyan bankszámlacsomagot ajánlani, amely kedvező díjazás mellett minden fogyasztó számára diszkriminációmentesen hozzáférhető és a fontosabb fizetési szolgáltatásokat már tartalmazza - ismertette. 
    Hornung Ágnes megjegyezte, hogy a szabályozás hátterében egy uniós irányelv áll, amelynek rendelkezéseit minden egyes tagállamnak alkalmaznia kell.